Vergés acusa l’Estat de bloquejar la venda de tests d’antígens a les farmàcies

La consellera de Salut considera "una broma" que des de Madrid s'indiqui el camí del Suprem si el TSJC tomba les mesures del Govern

La lentitud del govern espanyol en el procés per decidir si autoritza la venda de tests d’antígens a les farmàcies és la causa del fet que aquestes proves encara no estiguin disponibles per als ciutadans catalans que les vulguin adquirir, a diferència del que passa en altres països. Ho ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Segons la consellera, des del seu departament s’ha “insistit molt al ministeri”. “Com pot ser que no aportin una solució quan altres països els tenen a disposició de les farmàcies?”, ha preguntat. “A nosaltres ens interessa que siguin a les farmàcies, són un agent de salut, una xarxa de 3.000 punts que la gent hi té confiança. No han de substituir res, cap estratègia de salut pública ni el que hem de fer nosaltres quan hi ha brots, però després d’un any i escaig de pandèmia, que no es puguin subministrar perquè l’Estat no autoritza vendre testos en farmàcies, em sembla una resposta molt lenta”, ha etzibat.

En la mateixa entrevista, la consellera s’ha queixat també de “la broma” que és que el govern espanyol hagi recordat que el Tribunal Suprem serà una última instància per unificar els criteris dels tribunals superiors de justícia a l’hora d’avalar o tombar mesures que proposin els govern autònoms per controlar la pandèmia ara que s’acaba l’estat d’alarma. “Això del Suprem ho he qualificat de broma. Crec que si hem d’anar al TSJC, no ens fan cap regal si ens diuen que encara haurem d’anar després al Suprem. Espero que el TSJC avali les mesures que proposem perquè hem explicat els perquès, per què cal pausar l’activitat. Esperem que hi resolguin a favor, creiem que tenim bona posició perquè no ho tombin, perquè hi haurà obertura i cal que no sigui total, perquè encara hi ha molta gent sense vacunar”, ha recordat. Vergés ha defensat la “progressivitat” de l’obertura. “Això garantirà passos ferms i no anar enrere”, perquè l’obertura que es farà diumenge és “prou gran” com per no afegir altres aspectes com poden ser la no limitació de les trobades o més aforaments a la cultura.

La consellera ha explicat que l’avenç de la vacunació s’està notant ja en la incidència de la pandèmia i això els permet no demanar mantenir el toc de queda. Ha afirmat que la vacunació va a un ritme “millor” del que indicaven les projeccions. Actualment, el 76,5% de la població de més de 60 anys ha rebut una dosi. Ha afegit que inicialment Europa parlava d’arribar al 70% d’immunitat a finals d’estiu “i ara sembla que això s’avança”. Per això, sobre si es descarta tornar al toc de queda, ha afirmat que “no es pot descartar mai res” però ha defensat que per això no proposen aixecar totes les mesures de cop. Sobre quan podria reobrir l’oci nocturn, la consellera no ha volgut posar una data en l’horitzó perquè seria “molt agosarat”. Ha recordat que aquest tancament continua amb una ordre ministerial a nivell estatal i creu que la reobertura “requerirà molt treball”.

Sobre la mobilitat a l’estiu, ha criticat que el govern espanyol no els concreta quin és el seu posicionament sobre les fronteres i ha reclamat que ho facin aviat perquè Catalunya és un important lloc de pas.

Comentaris

  Isdre 08/05/2021 12:41 pm
  Aquesta dona es patètica!
  Gonzalo 07/05/2021 5:37 pm
  Puta banda de.victimistas....si un día (muy lejano....) llegáis a ser independientes, seguro que le echarán la culpa a Madrit.... jajajajajajajaja!!!!! No os hagáis ilusiones, laZisnaZis... Era broma eso de que seáis algún día independientes.... jajajajajajajaja!!!!!!
   Tu si que eres una broma... 07/05/2021 7:20 pm
   ...de muy mal gusto!

Nou comentari