El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La variant Delta aboca els EUA a un escenari catastròfic
  • CA

L’actual augment de Covid-19 als Estats Units —alimentat per la variant Delta que ja s’ha fet predominant a Europa— s’accelerarà constantment al llarg de l’estiu i la tardor, arribant al seu pic a mitjans d’octubre, amb el triple de morts dels que es produeixen actualment —uns 300 al dia—, segons ha informat NPR. Es tracta de les noves projeccions publicades pel Covid-19 Scenario Modeling Hub, un consorci d’investigadors que treballen assessorant els Centres pel control i la prevenció de malalties (CDC, per les seves sigles anglès) per ajudar l’agència a fer el seguiment del curs de la pandèmia.

“El que passa al país amb el virus concorda amb els nostres escenaris més pessimistes”, explica Justin Lessler a NPR, un epidemiòleg de la Universitat de Carolina del Nord que treballa amb el hub que treballa fent models i projeccions sobre la Covid. “Podríem veure efectes sinèrgics entre el relaxament de mesures per part de les persones en addició a l’impacte de la variant Delta, crec que és una gran crida a la precaució”, adverteix Lessler.

Les últimes projeccions del grup combinen deu models matemàtics diferents de diversos equips acadèmics per crear una projecció conjunta. El grup ofereix quatre escenaris per a les seves projeccions, que varien en funció del percentatge de la població que es vacuna i de la rapidesa amb què es propaga la variant delta. En l’escenari més probable, diu Lessler, la vacunació als EUA assolirà un 70% entre la població elegible per vacunar-se, i la variant Delta és un 60% més transmissible. En aquest escenari, al pic de mitjans d’octubre, hi hauria al voltant de 60.000 casos i unes 850 morts diaris, segons Lessler.

Cada escenari també inclou un ventall de coses negatives que podrien passar. La pitjor previsió dins de l’escenari més probable mostra 240.000 persones infectant-se i 4.000 morint diàriament, gairebé una situació tan dolenta com el passat hivern. Lessler destaca que hi ha molta incertesa en les projeccions, i com aniran les coses depèn de molts factors, tant si la campanya de vacunació agafa força com si es tornen prendre mesures de mitigació. “Els canvis de comportament que no vam predir i els grans canvis en la vacunació podrien canviar molt aquests resultats”, diu Lessler.

Però, en general, la projecció principal mostra un pendent constant cap amunt fins al pic a l’octubre, i després un pendent constant cap avall. Al gener de 2022, el model mostra que les defuncions tornen al voltant del nivell actual d’uns 300 per dia. El missatge dels experts a partir del model és que la pandèmia encara no s’ha acabat i “no podrem aterrar l’avió sense turbulències”, diu William Hanage, epidemiòleg del Escola de Salut Pública Chan de Harvard. “Les polítiques que s’apliquin i el comportament públic encara podrien moure el marcador cap a resultats més suaus”, diu Lessler.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: mike a juliol 24, 2021 | 20:13
    mike juliol 24, 2021 | 20:13
    un recordatori de que no som inmortals. si no morim de COVID serà un altra cosa eh..
    • Icona del comentari de: DesDelBrasil a juliol 24, 2021 | 23:40
      DesDelBrasil juliol 24, 2021 | 23:40
      Conec una dona que és també clienta del mateix pagès d'agricultura biològica i aquest pagès em diu que quan li va lliurar els productes a l'edifici on viu li va demanar si tota la família estava bé. La dona li respongué que el meu marit s'havia mort feia unes setmanes de COVID-19. Però va afegir que havia mort d'ignorància perquè mai es va prendre seriosament la pandèmia i no es va protegir mai. La variant Delta ja és al Brasil i aquí serà apocalíptic com ja ho fou la Gamma (Manaus) els mesos de març i abril 2021. Com fan molt poc seqüenciament per trobar les variants i llur extensió, només ho sabrem quan arribi l'hecatombe. Però curiosament aquesta setmana a la ciutat on visc ha triplicat els nous infectats diaris. Els ben informats - no som pas gaire aquí - ja sabem el que significa això: malgrat la vaccinació i com entre la primera i la segona dosi passen 90 dies (!!??), la gent no està pas protegida i els hospitals públics (medecina de guerra) tindran un allau de casos i no hi haurà prou llits. Però al Brasil la vida té molt poc valor. I quan arribi la Delta Plus (més perillosa que la Delta) podríem tenir una catàstrofe.
      • Icona del comentari de: Gali Boadella Montserrat a juliol 25, 2021 | 17:41
        Gali Boadella Montserrat juliol 25, 2021 | 17:41
        L´article i el comentari del que viu a Brasil ens recorden que si be tots hem de morir la ignorancia i la falta de solidaritat empitjoren les coses i fan que mori gent que no te la culpa d´aquesta ignorancia i de la falta d´ empatia de la gent. I aixó si que es greu. Pero la situació també ens recorda que cap pais te la sol.lució magica, que tots han fet equivocacions i que al final de tot la responsabilitat de les persones es un factor importantíssim. Visc a Mexic i la situació medicament esta millor que a Brasil pero en quan a la mentalitat de la gent es la mateixa: la vida no vale nada.
  2. Icona del comentari de: Català a juliol 25, 2021 | 05:16
    Català juliol 25, 2021 | 05:16
    D'alguna cosa s'ha de morir; altrament n'hi ha que creuen que quedaran per a llavor. O, tal com es captenen, així ho sembla.
  3. Icona del comentari de: Pepet de Vallmanya a juliol 26, 2021 | 00:30
    Pepet de Vallmanya juliol 26, 2021 | 00:30
    És el que els hi desitjo . Que ho passin moltísswim pitjor que a Cuba !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa