La Secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que la vacunació en primera dosi ha crescut gairebé un 64% durant aquesta setmana en comparació amb l’anterior, en el que considera un “avantatge col·lateral” de l’exigència del passaport covid en més sectors. En una entrevista al Via Lliure de RAC1, Cabezas ha dit que entre dilluns i divendres s’han administrat 21.000 primeres dosis, mentre que l’anterior van ser 13.000. L’increment en segones dosis ha estat de 20.500 a 37.000, “gairebé un 80% més”.

La Secretària de Salut Pública ha admès que no van pensar que “tanta gent” no tingués descarregat el certificat. Sobre la nova variant Òmicron, Cabezas ha dit que “preocupa” però que cal esperar unes setmanes per veure com evoluciona. Aquest va ser el mateix missatge del científic Salvador Macip aquest divendres. Macip va dir que sempre que apareix una nova variant de la Covid-19 “fa una mica de por”, però va voler posar “una nota de calma” davant la que s’ha identificat recentment al sud del continent africà. L’aparició d’aquesta nova variant amb una constel·lació de mutacions “inusual” ha desfermat una onada de nerviosisme global, amb tancament de fronteres i caigudes a borses.

Sobre el passaport Covid, Cabezas ha dit que Catalunya era la comunitat amb més descàrregues del certificat, amb un total de 9 milions, però ha puntualitzat que en molts casos es tractava de gent que l’havia baixat més d’una vegada. En els últims quatre dies, Salut ha notificat la descàrrega de 913.000 certificats, 346.000 dels quals durant el divendres, quan l’aplicació tenia moltes dificultats per l’elevada demanda.

En tot cas, Cabezas ha demanat a la gent que segueixi provant d’aconseguir el certificat i que, un cop obtingut, se’l guardi per no haver-lo de tornar a baixar. La Secretària de Salut Pública ha demanat no anar als CAP per imprimir-lo presencialment, ja que els centres “ja estan prou enfeinats“.

Macip aposta per avançar amb la vacunació de més persones convencent els indecisos o fent ús del passaport covid. L’expert va assegurar aquest divendres que mai s’ha dit que les vacunes frenin els contagis, però sí que la mortalitat ara és més baixa. De fet, segons les dades que va esgrimir, les primeres onades tenien un 20% de mortalitat entre els contagiats, quan la situació es va estabilitzar el percentatge va baixar al 2-3% i actualment està en un 0,5% de mortalitat, va recordar. “Les vacunes funcionen”, va concloure.

Nou comentari