El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una epidemiòloga avisa que donar dosis és insuficient per ajudar els països de rendes baixes
  • CA

L’epidemiòloga catalana Alba Vilajeliu ha advertit aquest dissabte de les dificultats de vacunar els països de rendes baixes perquè l’ajuda no pot consistir només en donar dosis de vacunes. La solució del problema és més complexa que això, ha assegurat en una entrevista a el programa El suplement de Catalunya Ràdio: “No n’hi ha prou amb donacions i fer arribar les dosis a l’aeroport; de l’aeroport fins al braç han de passar moltes coses: necessites neveres, persones, fer la distribució, arribar a zones rurals, així que no és tan fàcil”.

L’experta ha recordat que a hores d’ara només el 6% de la població en països de renda baixa han rebut almenys una dosi i que aquest virus “té una capacitat de fer mutacions i això fa que no sapiguem què passarà a nivell de variants”. Vilajeliu ha explicat que a l’octubre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar l’estratègia global que busca aconseguir una vacunació del 40% a tots els països a finals d’any i del 70% el juny del 2022.

“Un 40% inicial perquè volem que als països hi hagi vacunació del personal sanitari i poblacions vulnerables —gent gran i amb malalties de base—”. A principis del 2021 el problema de subministrament, ha assenyalat, però ara “es produeixen moltes dosis” de manera que el problema “ara és més la capacitat dels països per administrar el nombre de dosis” necessàries.

Davant d’aquesta situació, el debat de si vacunar-se sí o no perquè no s’han vacunat els països de baixes rendes perd sentit: “Catalunya és afortunada perquè té dosis pels nens i per reforç, dependrà de la capacitat de mans i personal que puguin administrar-la, però té disponibilitat de dosis. “Les vacunes són molt bones i efectives i segures i protegeixen més d’un 90% contra la malaltia greu, que et pot arribar a portar a l’hospital o causar la mort, també protegeixen contra el risc d’infecció, menys del 90%”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a desembre 04, 2021 | 16:58
    fat boy desembre 04, 2021 | 16:58
    Doncs com facin com a Honduras que els caduquen les vacunes perque no els rota vacunar-se estan frescos.
  2. Icona del comentari de: Infantilitzar la societat, recurs del totalitarisme a desembre 05, 2021 | 10:18
    Infantilitzar la societat, recurs del totalitarisme desembre 05, 2021 | 10:18
    Les vacunes són molt "bones" persones. Són les nostres amigues. Protegeixen contra el risc d'infecció menys d'un 90% (= 0%)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa