El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La vacunació frena la variant Delta a les escoles
  • CA

L’efecte de la vacunació ha estat fonamental per aturar l’expansió de la variant Delta sobre els centres educatius catalans durant les dues setmanes que porta el nou curs, han admès aquest dijous en roda de premsa la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, i la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso. Les dades que s’han pogut presentar aquest 30 de setembre, comparades amb les del mateix dia de l’any anterior, mostren un escenari més favorable, tot i que, en realitat, sense les vacunes seria pitjor.

Els vaccins permeten, però, que 15 dies després d’inici del curs escolar la tendència es mantingui “positiva”, ha dit Gomà. La incidència als centres educatius és “molt baixa”. De fet, hi ha 276 grups confinats, 7.639 alumnes confinats i 322 professionals confinats. Fa un any, aquestes xifres eren superiors: hi havia 1.201 grups confinats, 26.030 alumnes confinats i 1.614 professonals confinats. Aquest curs els contactes estrets que estiguin vacunats no han de confinar-se, com sí calia l’any passat, quan encara no havien arribat les vacunes.

L’escenari que es dibuixa a les escoles té una petja important de la vacunació i per exemple els positius es concentren a la primària. “Això és una bona notícia relativa, ens parla de l’efectivitat de la vacunació”, ha dit Lasso, que ha recordat que la càrrega viral de la variant Delta és 1.200 vegades superior a la de les variants clàssiques. “En la majoria de grups on hi ha un cas no hi ha casos secundaris, però on hi ha casos secundaris n’observem més que l’any passat, això quadra amb aquest comportament de la variant Delta”, ha remarcat.

Des de la Generalitat, s’apel·la a la prudència i es remarca que encara és aviat per extreure conclusions sobre les dades. Pel que fa a l’ús de les mascaretes a l’aula, que s’ha començat a relaxar en països com França i el Regne Unit en funció de la incidència, Lasso ha dit que això depèn de la normativa estatal i que és en el marc de l’Estat que s’aborda. En tot cas, Lasso ha afegit que a meitat de trimestre es podrà començar a valorar amb més perspectiva, més dades sobre la taula i l’exemple del que ha passat en països de l’entorn.

Actualment el 92% dels professors de les escoles catalanes estan vacunats, mentre que els joves entre 12 i 19 anys tenen un percentatge de vacunació del 70%. Salut analitza quins centres o territoris tenen percentatges més baixos per desenvolupar estratègies comunitàries que estimulin la vacunació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa