La vacuna d’Oxford: la més barata, la més disponible i la més fàcil de guardar

Ja hi ha 1.000 milions de dosis disponibles d'aquesta vacuna, que costarà al voltant de 85 euros

Daniel Prieto-Alhambra, professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, ha explicat els avantatges que té la vacuna que està desenvolupant aquesta universitat juntament amb l’empresa farmacèutica AstraZeneca. Té una efectivitat més baixa que altres vacunes, d’un 70%, però presenta tres avantatges clau.

En primer lloc, ha dit Prieto-Alhambra, el cost serà molt inferior a la resta, al voltant d’uns 85 euros per les dues dosis, ja que els fabricants la vendran a preu de cost, sense treure’n benefici. En segon lloc, està disponible en gran quantitats. Com que AstraZeneca es va comprometre a fabricar-ne a risc, és a dir abans de ser aprovada per els entitats reguladores,  ja hi ha 1.000 milions de dosis disponibles i es preveu que n’hi hagi el doble a finals d’any perquè. En tercer lloc, ha destacat Prieto-Alhambra, es pot conservar fins a sis mesos en els frigorífics convencionals que hi ha als centres d’atenció primària i per tant no cal comprar cap maquinària nova.

Segons l’expert, no falta gaire per poder utilitzar les vacunes. “El pas que falta és l’aprovació de les entitats reguladores, que estan accelerant molt els tràmits”. En aquest sentit, ha dit que s’està agilitzant la burocràcia i que aquestes entitats estan prioritzant per sobre d’altres medicament l’anàlisi de les dades sobre les vacunes per la Covid. A més, ha dit, han anat avançant feina, estudiant les dades de les fases 1 i 2 sense esperar els dossiers sencers.  

Comentaris

    mmm 14/12/2020 11:54 pm
    popo

Nou comentari