El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els principals efectes secundaris de la tercera dosi contra la Covid
  • CA

Gairebé un terç dels catalans ja ha rebut la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Segons les dades del Departament de Salut, el 30,9% de la població s’ha posat la dosi de record, mentre que el 76,8% porta la pauta completa, és a dir, la primera i segona dosi. Salut insisteix en la necessitat de posar-se aquesta tercera dosi per evitar una malaltia greu derivada de la nova variant. De fet, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va apuntar recentment que aquesta dosi de reforç ofereix una protecció del 88% davant les hospitalitzacions.

La irrupció de la variant Òmicron és el que ha portat les autoritats sanitàries a donar prioritat absoluta a les terceres dosis. De fet, aquest mateix divendres Salut ha obert la tercera dosi al grup d’entre 30 i 39 anys i pròximament s’obrirà a la següent franja. Moltes de les persones que acudeixen a vacunar-se tenen el dubte de com els afectarà aquesta tercera dosi. Aquests són els principals efectes secundaris:

Els efectes secundaris de les dosis de record són gairebé els mateixos que els que es poden experimentar després de la segona dosi. La diferència, però, és que és més probable que afectin les persones joves. Un estudi de Pfizer en fase tres investiga els efectes més majoritaris de les terceres dosis de les vacunes, i ha arribat a la conclusió que el 63,7% dels 300 participants d’entre 18 i 55 anys van experimentar fatiga després de rebre la dosi de reforç. El següent símptoma principal és el mal de cap, que van experimentar gairebé el 49% de la mostra. El 39,1% va patir dolor muscular. Pfizer destaca que la gran part de les reaccions adverses a les dosis de reforç van ser “lleus o moderades”.

Un estudi semblant de Moderna mostra que els efectes de la tercera dosi d’aquesta vacuna són principalment el mal de cap, el cansament, el dolor muscular, la febre i la inflamació i dolor a la zona del braç on s’administra la vacuna. Els investigadors dels dos estudis asseguren que els efectes adversos greus com les malalties cardíaques “s’estan controlant en tot moment”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa