El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una vacuna catalana contra la tuberculosi podria ser eficaç per a la Covid-19
  • CA

Científics de tot el món investiguen a contrarellotge per obtenir una vacuna que pugui combatre la Covid-19, una malaltia que ja ha causat un milió de morts a tot el món des que se’n van detectar els primers casos a la Xina el gener del 2020. La majoria dels assaigs científics s’orienten a generar una resposta d’immunitat específica al virus, i per tant, a obtenir vacunes pensades exclusivament per aturar el coronavirus. Però, i si ja existeix una vacuna que faci de barrera d’aquest virus? Aquesta és la hipòtesi de treball d’un equip català integrat per investigadors de l’Institut Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) liderat pel doctor Pere Joan Cardona, la companyia farmacèutica catalana Archivel Farma –propietària de la vacuna RUTI® contra la tuberculosi– i l’empresa spin off Ruti Immune, encarregada de desenvolupar i comercialitzar la vacuna per a infeccions víriques, incloent-hi la Covid-19.

[r:2]

“Si per sobreviure la nostra espècie depengués de la immunitat específica ens hauríem extingit. La resposta d’anticossos a una exposició vírica –el contagi– necessita entre una i dues setmanes per assolir la immunitat, però hi ha virus que et maten en un dia. Però, i si fem ús dels macròfags i de les cèl·lules assassines nates del nostre organisme, que estan preparades per destruir tot allò que no coneixen, i a més, sense generar anticossos? Per comptes de buscar una resposta específica per a un virus, podem aprofitar aquesta immunitat innata reforçant-la entrentant-la. Aquesta és la nostra hipòtesi de treball amb una vacuna que ja existeix, la RUTI®, que actua contra la tuberculosi”, explica a EL MÓN el director general de Ruti Immune, Luis Ruiz.

Un laboratori de Badalona es prepara per produir el principi actiu d'una vacuna de tuberculosi que freni tambe? la Covid PIXABAY

Un laboratori de Badalona es prepara per produir el principi actiu d’una vacuna de tuberculosi que freni tambe? la Covid PIXABAY

 

Una vacuna pensada i feta a Catalunya

De fet, com relata Ruiz, la primera vacuna de la tuberculosi, la BCG, amb més d’un segle de vida, “s’ha demostrat que té un mecanisme que a banda d’immunitzar davant de la tuberculosi, potencia la immunitat innata, l’entrena i la fa més forta per aturar altres virus”. I aquí hi ha la clau de volta de la investigació d’aquest equip català amb la vacuna RUTI®, descoberta per un grup investigador espanyol de l’Institut Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) i en desenvolupament des de l’any 2005 per la farmacèutica Archivel Farma: respondre a la pregunta de si potenciar la immunitat innata dels humans funciona per prevenir la Covid-19 o no. “Sabem que la nostra vacuna de la tuberculosi fa una primera barrera i que potencia la resposta innata. És una vacuna diferent, potencialment més segura i fàcil de manipular que la BCG, i ara hem de validar la nostra hipòtesi que també funciona per a la Covid-19”, explica el director general de Ruti Immune.

[r:1]

Per demostrar-ho, l’equip català farà tres assaigs clínics en diferents grups del món en els propers sis mesos: “Aquesta vacuna està molt treballada des del punt de vista industrial, a partir del 2021 podríem subministrar vint milions de dosis, i ara mateix en podríem fer dos milions. La fabricació de la vacuna es faria a Badalona, que és on tenim un laboratori d’alta seguretat biològica per fer el principi actiu, un pas crític i estratègic que només podem fer en aquest laboratori. Després, ja es pot formular en qualsevol laboratori del món”, remarca Ruiz.

Foto equip RUTI Immune

Part de l’equip que treballa en el projecte a Badalona 

 

Una vacuna per a la Covid i altres infeccions

L’ambició del projecte és que la vacuna RUTI® sigui la base d’una sèrie de vacunes antivíriques d’ampli espectre i de primer recurs contra infeccions noves, i no només la Covid-19. Un actiu que permetria afrontar de forma més ràpida i eficaç altres crisis sanitàries. “Oferim una estratègia diferent a la majoria d’investigacions en curs, perquè pensem que no hi haurà una sola vacuna sinó que seran complementàries”, apunta Luis Ruiz, que explica que “tan bon punt ens autoritzin els assaigs clínics en humans, a Catalunya i a l’Argentina, podrem veure si en els 6-9 mesos propers som capaços de generar dades que suggereixin l’eficàcia, que se sumaran als assaigs que ja hi ha en marxa al món sobre la vacuna de la tuberculosi. Aleshores podrem validar la nostra hipòtesi vacunal que la immunitat entrenada és vàlida per a la Covid”. A efectes pràctics, conclou Ruiz, aquesta validació significarà “demostrar que la RUTI® no només funciona amb Covid sinó que és la millor vacuna de la classe de vacunes d’immunitat innata per combatre aquest virus”.

[r:3]

Des d’aquesta setmana, la farmacèutica catalana Archivel Farma ha obert una roda d’inversió per a aquesta investigació a través de l’spin off RUTI Immuni i la plataforma d’invessió col·lectiva Capital Cell. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa