El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
UP critica la limitació de l’activitat agrícola per l’onada de calor
  • CA

Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural el seu desacord amb limitació de l’activitat agrícola amb maquinària en 279 municipis per prevenir incendis decretada pel Govern. Així mateix, considera que es contradiu amb la petició de la consellera Teresa Jordà a la pagesia de llaurar les franges perimetrals. Unió de Pagesos considera que, tot i l’excepció que fa amb la recollida de fruita dolça, aquesta mesura “demostra un desconeixement del sector agrari, perquè altres sectors com ara la vinya, l’horta o el farratge necessiten ser treballats”. El sindicat remarca que “la contribució de la pagesia a minimitzar l’abast de possibles incendis és molt més efectiva amb el llaurat perimetral”.

Unió de Pagesos demana a Acció Climàtica que faci efectiva la proposta que porta fent el sindicat des de fa temps per tal de fomentar el llaurat de franges perimetrals per a la prevenció d’incendis després de la sega. L’organització agrària planteja un ajut dins del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per a la pagesia que després de la sega llauri franges perimetrals a boscos, camins i carreteres, línies elèctriques o línies fèrries, o bé que la superfície llaurada es consideri guaret a efectes del compliment de la condicionalitat i el component verd de la Política Agrària Comuna (PAC) o de la condicionalitat reforçada de la nova PAC de després del 2020.

El sindicat considera que el llaurat de franges perimetrals no hauria de suposar una nova obligació per a la pagesia atès que “la majoria d’incendis forestals provocats no són causats per l’activitat agrària sinó per altres activitats humanes”. Tot i això, “és la pagesia la que, principalment, en pateix les conseqüències”, lamenta UP.

L’organització agrària assenyala que durant el període 1994-2018 només el 4% dels incendis forestals van ser causats per motors i màquines, entre els quals la maquinaria agrícola, segons dades d’Acció Climàtica. “El fet que es porti a terme activitat agrària ja prevé la proliferació d’incendis, i que hi hagi superfície agrària ja serveix de tallafoc”, afegeix. En aquest sentit, Unió de Pagesos sosté que “no s’hauria d’obligar la pagesia a fer més tasques de les que ja fa per a la societat sinó ajudar-la perquè els beneficis ambientals de l’activitat agrària, i que el mercat no remunera, siguin compensats per la societat”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a agost 13, 2021 | 08:02
    ton c. agost 13, 2021 | 08:02
    es que no estem mai a gust hostia. Ara que sembla que es pren alguna mesura bona va i diu que només han provocat el 4% dels focs, i si ens ho podem estalviar, ah, us falta dir les hectàrees que s´hi van cremar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa