L’única escola en català de l’Alta Cerdanya demana ajut per continuar la seva tasca

L’escola Jordi Pere Cerdà, situada a Sallagosa, a la Catalunya Nord, és l’únic centre de l’Alta Cerdanya que a dia d’avui fa ensenyament en català. Com a tal, rep infants procedents de les localitats properes, que l’any de la seva obertura eren quinze i que actualment ja són trenta-nou, que hi estudien entre els dos i els onze anys. Gràcies a la qualitat del seu ensenyament, aquesta escola, catalana i multilingüe, els nens que en surten i continuen els seus estudis a altres centres, ja sigui a la Catalunya sota administració espanyola o a la que es troba sota control francès, es troben entre els primers de les seves classes, prova de la vàlua del projecte des del punt de vista pedagògic i raó per la qual el nombre d’inscripcions és més alt cada any que passa.

Malgrat tot això, la falta de reconeixement de l’educació nacional francesa fa que no es pugui finançar a través de les institucions locals i, tot i les subvencions que sí que rep, d’ambdues bandes de la ralla, l’aportació dels pares dels estudiants és fonamental per poder fer quadrar els comptes. L’any 2018, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola i la consegüent suspensió de l’autonomia de la Catalunya Sud, va fer que es congelés el pagament de les subvencions i, per tant, que l’associació que gestiona l’escola passés per problemes greus de liquiditat que, sortosament, va aconseguir superar gràcies a totes les persones que van fer aportacions per reunir els 35.000€ que necessitava per continuar funcionant.

 

Enguany, el retard en els tràmits i els pagaments dels ajuts institucionals, però, està sent encara més llarg del que és habitual. La Generalitat de Catalunya tot just acaba de pagar la primera part de l’ajut de 2019 quan, a hores d’ara, ja s’hauria d’estar tramitant el de 2020. Pel que fa a les subvencions del nord -del Departament i la Regió- encara no s’han votat, per bé que l’associació té el compromís ferm que els seran concedides. L’escola, doncs es troba amb una manca de tresoreria que podria causar que s’hagin de suspendre els pagaments dels tres mestres i l’ajuda maternal que hi treballen o, fins i tot, que s’hagi de liquidar l’associació, un tancament que seria immediat ja que, a partir de finals d’aquest mateix mes de gener, ja no es podrà fer front a les despeses. El tancament deixaria els infants sense escola, fent gairebé impossible la seva reobertura, i l’Alta Cerdanya sense ensenyament en català.

Tot plegat, precisament en l’any del centenari del naixement de la persona que va donar nom a l’escola, l’escriptor nord-català Jordi Pere Cerdà. És per això que el màxim responsable de l’associació que gestiona el col·legi, Éric Planes, ha fet una crida per mirar de sortir d’aquesta situació desesperada. Aquells que vulguin donar un cop de mà per ajudar a sobreviure aquesta escola i la seva tasca educativa en circumstàncies gairebé sempre molt adverses, poden fer les seves aportacions al compte corrent següent:

 

ASSOCIACIÓ CULTURAL JORDI PERE CERDÀ
FR76 1660 7000 8398 1210 7636 201
BIC CCBPFRPPPPG
Domiciliació BPS BOURG MADAME

Nou comentari