Una investigadora de la UPC aposta per “allargar” les restriccions

Clara Prats avisa que gener i febrer seran "molt durs" i caldran mesures

La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha afirmat que el retorn escolar i laboral suposen “factors de risc“. Tot i això, ha apuntat que de l’anàlisi de les dades del primer trimestre s’observa que la incidència de la covid en la franja de 0 a 9 anys és inferior a la de la mitjana i ho va ser especialment a l’octubre i novembre. En adolescents, la incidència és similar a la de la resta de la població. D’altra banda, ha apostat per “allargar” les restriccions més enllà de 10 dies perquè en una setmana encara s’anirà “a pitjor”. Ha avisat que gener i febrer seran “molt durs” i caldran mesures “de forma constant” i que al març, tot i no estar bé, les perspectives “començaran a ser més bones”.

Prats ha explicat que les previsions encara són d’empitjorament i que caldrà veure si la situació no s’accelera més pels efectes de la nit de Cap d’Any i el dia de Reis. En aquest sentit, ha confiat que les mesures que van entrar en vigor aquest dijous ajudin però ja ha afirmat que no seran suficients “per doblegar la corba i fer-la baixar“.

Pel que fa al retorn a les escoles, ha lligat aquest al retorn a l’activitat laboral total: “Tot suma i segueixen sent factors de risc”. Segons les seves anàlisis, els nens de zero a nou anys estan “sistemàticament” per sota de la mitjana poblacional d’incidència i ha destacat que quan ha estat més baixa ha estat a l’octubre i novembre. “Això ens fa pensar que d’alguna forma això podria haver ajudat al control de la franja més infantil“, ha declarat.

En la franja fins als 19 anys, han observat que està “pràcticament sempre a la mitjana” i no s’han situat per sobre o molt per sobre pel fet d’anar a l’institut. Segons Prats, les franges que han actuat com a “motor” de la pandèmia des de l’estiu han estat la de 20 a 29 i la de 30 a 50 anys.

Nou comentari