Un incendi crema sense control a Assuévar, Castelló

L'incendi ha obligat a evacuar als veïns del municipi d'Assuévar

Un incendi forestal declarat aquest dissabte en la localitat d’Assuévar (Castelló) ha obligat a evacuar als veïns del municipi per prevenció a causa de la proximitat de les flames als habitatges, així com a mobilitzar a mig centenar d’efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME). En total, 336 efectius de la Generalitat, el Consorci Provincial i l’UME i 21 mitjans aeris treballen en l’extinció del foc.

L’incendi, iniciat en la tarda d’aquest dissabte, al voltant de les 20.00 hores, també ha obligat al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat a establir la situació 2 del Pla Especial enfront del Risc d’Incendis Forestals (PEIF), segons informa el ‘112 CV’. Aquest nivell s’activa quan un o diversos incendis forestals, per la seva evolució previsible, pot afectar greument població i béns de naturalesa no forestal.

El Lloc de Comandament Avançat, des d’on es dirigeixen i coordinen les actuacions dels diferents serveis d’emergències durant l’incendi, s’ha situat en les piscines d’Assuévar. A les 09.50 hores ha començat una reunió de Coordinació i a les 12.00 hores, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, visita la zona per a conèixer l’evolució de les labors d’extinció. Quant als medis terrestres, fins al lloc s’han mobilitzat vuit unitats de bombers forestals de la Generalitat, sis dotacions i cinc comandaments tècnics del Consorci Provincial de Castelló i una dotació de bombers municipals.

L’evolució de l’incendi també ha obligat a actuar a la Unitat Militar d’Emergències (UME), que ha enviat 19 vehicles i 53 militars per a ajudar en les tasques d’extinció. En aquest sentit, el Centre de Coordinació d’Emergències informa que ha posat en marxa el protocol César, que activa un canal d’intercanvi d’informació de manera directa i immediata amb l’UME.

Durant el matí d’aquest diumenge s’han incorporat a les labors d’extinció 21 mitjans aeris, entre ells cinc de la Generalitat –tres avions i dos helicòpters–, cinc del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i dos helicòpters de la UME.

Segons informa el Centre de Coordinació d’Emergència, les dues pròximes hores seran “claus” per a frenar l’avanç de les flames. Així, es treballa amb intensitat sobre el flanc nord-oest, en barranc de la Mosquera. Per part seva, l’Autoritat Portuària de València (APV) ha decretat des de les 10.18 hores el tancament del port de Sagunt (València) amb l’objectiu de facilitar les maniobres de presa d’aigua de les aeronaus que treballen en l’extinció del foc a Assuévar.

Més de 40 graus durant la matinada

Passades les 03.00 hores de la matinada s’ha procedit a l’evacuació, per prevenció, dels veïns del municipi d’Assuévar a causa de la proximitat de les flames. Diverses unitats de bombers dels diferents serveis d’emergències s’han posicionat en el perímetre de la localitat per si el foc arribés a les cases. Els veïns han estat reallotjats en els salons multiús dels municipis veïns de Soneja i Sot de Ferrer, segons ha informat Emergències.

Les fortes ratxes de vent de ponent, els llamps caiguts en la zona i les altes temperatures que s’han registrat en la zona durant tota la nit, que han superat els 40 graus, han complicat les tasques d’extinció. No obstant això, a primera hora d’aquest matí els termòmetres han començat a descendir lleugerament. El Centre de Coordinació d’Emergències demana evitar circular per les vies pròximes a l’incendi i fer cas de les indicacions dels serveis d’emergència.

Diverses autoritats i representants polítics han traslladat la seva solidaritat i suport amb els veïns desallotjats per l’incendi forestal declarat aquest dissabte a Assuévar (Castelló) i al seu agraïment als serveis d’emergències que treballen en l’extinció del foc, entre elles el president del Govern, Pedro Sánchez, i el ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig.

Nou comentari