Un empresari de l’oci nocturn comença una vaga de fam per exigir la reobertura dels negocis

El sector se sent desemparat i constata que molts empresaris pleguen definitivament perquè les ajudes no arriben

L’empresari de l’oci nocturn i president de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS), Eduardo Abenójar, ha començat aquest dilluns una vaga de fam per exigir a les administracions celeritat en la reobertura del sector amb garanties sanitàries. L’home, pare de tres fills, ha explicat que regenta un establiment de temporada i que fa dinou mesos que manté la persiana abaixada. “Patim moltes calamitats per arribar a final de mes”, ha lamentat davant l’Ajuntament de Salou. El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha insistit a reclamar la reobertura dels locals amb un dret d’admissió sotmès a test previs i ha avançat que aquesta setmana proposaran a la Generalitat que implementi una prova pilot.

Abenójar ha explicat que la vaga de fam la farà davant l’Ajuntament durant l’horari d’obertura de l’edifici i, la resta del temps, a casa seva. S’ha mostrat convençut que l’acció precipitarà alguna resposta per part de les administracions, l’empresari ha avançat que aguantarà tot el possible. “No sé quan l’acabaré, però faré vaga fins que no pugui més”, ha assenyalat.

En paral·lel, Arons i la Fecasarm han convocat per dijous a les sis de la tarda una manifestació de protesta per reclamar “poder treballar dignament” i defensar “la supervivència de centenars de famílies” que viuen de la restauració i l’oci nocturn. L’acte de protesta es farà entre la plaça Bonet, davant el club nàutic, i la carretera Barcelona, i serà estàtica a petició del Departament d’Interior, segons els organitzadors.

Un sector que es troba en la ruïna

L’empresari salouenc ha denunciat que no se’ls deixi treballar i ha reclamat la reobertura dels negocis per poder “fer entrar algun euro a casa”. Abenójar ha detallat que fa molts mesos va cobrar una ajuda amb la qual no va arribar a pagar ni les despeses fixes del local i ha explicat que estan a l’espera de més ajudes. Tot i això, ha insistit que la situació és urgent i que, d’una ajuda a una altra, molts negocis ja han desaparegut.

De la seva banda, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha recordat que el 80% dels locals d’oci nocturn i el 50% d’establiments de restauració corren el risc de no poder reobrir mai més. Entre un 15% i un 20%, ha dit, ja han abaixat la persiana. Això, ha afegit Boadas, suposa que hi ha uns 35.000 llocs de treball de l’oci nocturn i uns 200.000 de l’hostaleria que estan amenaçats.

Obrir per a clients vacunats o amb testos negatius

Boadas ha lamentat que la situació és dramàtica. “Escenifiquem aquesta imatge de desesperació amb una vaga de fam per denunciar que els estan matant de gana i per mostrar què pot passar si el sector no es reactiva de seguida”, ha argumentat el secretari de la patronal. La Fecasarm és partidària a obrir amb dret d’admissió a persones que hagin estat vacunades amb dues dosis o que s’hagin fet un test previ i hagi donat negatiu, tot degudament gestionat amb un codi QR intransferible.

Precisament, aquesta setmana la patronal proposarà una prova pilot a la Generalitat en aquests termes. Segons la Fecasarm, alhora així podrien detectar positius asimptomàtics i evitar la transmissió en reunions i trobades il·legals “on no es contemplen mesures i on es produeixen els contagis”. En aquest sentit, Boadas ha lamentat que al sector legal li facin “pagar els plats trencats” de la pandèmia i l’administració no l’hagi vist “com un aliat i part de la solució” a les festes clandestines.

Nou comentari