Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un de cada quatre ingressats a l’UCI amb Covid-19 pateix una trombosi
  • CA

Un estudi conjunt dels hospitals Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol ha detectat que un de cada quatre pacients greus amb Covid-19 que ingressen a la UCI pateixen una trombosi venosa o pulmonar. La investigació es va portar a terme a l’abril, durant la primera onada de la pandèmia. En concret la trombosi apareixia en el 26,5% dels casos, tot i que en la majoria (62%) era asimptomàtica. És a dir, només un 7% del total de pacients mostrava evidències de trombosi i per tant la majoria de casos podien passar desapercebuts. La recomanació dels investigadors és que les UCI de Covid-19 donin dosis més altes d’anticoagulants als seus pacients, com heparina, per evitar possibles complicacions. L’estudi s’ha publicat a la prestigiosa revista científica European Journal of Vascular and Endovascular Surgery.

“Els pacients amb Covid-19 greu tenen un risc incrementat de tromboembolisme venós, degut a la pròpia infecció per SARS-CoV-2 i també a causa de la immobilització dels pacients i el tractament que necessiten, com ara la implantació de catèters”, explica el Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital Vall d’Hebron i investigador del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). La causa de tants asimptomàtics “pot ser que en moltes ocasions estan intubats i no poden expressar bé si noten algun símptoma”, apunta. Estar estirat al llit evita el senyal d’alarma més habitual, que s’infli la cama.

La recerca l’han liderada els Serveis d’Angiologia i Cirurgia Vascular de Vall d’Hebron i Can Ruti, amb la col·laboració dels professionals de Medicina Interna, que van observar l’evolució de 230 pacients ingressats en un mateix dia a les UCI dels dos hospitals. Segons el centre barceloní, es tracta de l’estudi Covid-19 amb la mostra de pacients d’UCI més àmplia de tots els publicats fins ara. Els hi van fer una ecografia a tots els 230 en un mateix període de 48-72h, per minimitzar l’exposició al virus dels sanitaris en un moment en què escassejaven els equips de protecció individual.

“Els pacients es van seguir durant una setmana per comprovar la seva evolució i veure si es desenvolupaven noves complicacions”, explica Vall d’Hebron en un comunicat aquest dimarts. No se’ls van fer ecografies addicionals als asimptomàtics però es va observar si apareixien símptomes o troballes casuals relacionades. Al cap d’una setmana s’havien detectat noves trombosis fins a arribar als 61 pacients (un 26,5%). D’aquests, 23 pacients tenien símptomes, 38 no en tenien cap, 7 tenien trombosi venosa simptomàtica a les cames, 8 tenien embòlia pulmonar simptomàtica i 8 van tenir tant trombosi venosa com embòlia pulmonar amb símptomes. Quan l’afectació era a les cames, l’estada a la UCI va ser més llarga (22 dies amb trombes i 17 sense) però la mortalitat no variava.

Per distingir la trombosi en asimptomàtics, l’estudi aposta per mesurar els nivells de D-dímer en sang. No és un marcador determinant, però si supera els 1500 ng/mL i a més hi ha sospita clínica pot ajudar a diagnosticar el risc de complicacions. L’estudi admet, finalment, que el moment crític de pandèmia en què es va realitzar va dificultar fer un seguiment realment profund dels pacients pel que assumeix aquesta limitació a l’hora d’interpretar els resultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa