El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un 7,6% dels ciutadans no confia en la vacuna, segons el CIS
  • CA

Un 7,6% dels ciutadans no confia en la vacuna, en la rapidesa amb la què s’ha fabricat o dubta de la seva eficàcia, segons recull aquest dijous un baròmetre especial del CIS sobre coronavirus que apunta que, per contra, un 65,2% pensa que la vacuna permetrà reprendre la vida anterior a la pandèmia. Pel que fa a la gestió de la pandèmia per part del govern espanyol i dels governs autònoms, un 59,2% considera que caldria haver adoptat mesures més estrictes que les que s’han adoptat fins ara. Un 25,8% considera que s’han pres les necessàries, i només el 2,1% creu que no s’havien d’haver adoptat mesures que limitin les llibertats.

Al baròmetre del mes de desembre un 28% dels enquestats afirmava que no estava disposat a vacunar-se de manera immediata quan arribés la vacuna, tot i que les dades no són equiparables perquè en aquesta ocasió la pregunta se centra només en la confiança en la vacuna com a mecanisme per a un retorn a la normalitat, i no en la disposició dels ciutadans a posar-se-la.

Segons l’enquesta que s’ha publicat aquest dijous, a més del 7,6% dels ciutadans que directament no confia en la vacuna un 10,4% creu que encara ha de passar temps perquè torni la normalitat i es vegin els seus efectes, i un 3,9% creu que la normalitat no tornarà fins que no s’hagi vacunat tota la població i hi hagi una situació d’immunitat total. A més, un 1,9% considera que caldrà seguir adoptant mesures, i un 7,4% considera que després dels canvis que s’han hagut de fer la vida no tornarà a ser igual malgrat la vacunació.

En tot cas, gairebé la meitat dels ciutadans, un 47,6%, creu que un cop iniciada la vacunació podrà tornar a fer tot el que feia abans de la pandèmia. Un 17,1% dubta, un 25,1% creu que de moment no serà possible i un 9,7% pensa que definitivament no podrà tornar a fer el mateix. En aquests dos grups que pensen que no tornaran a la normalitat de moment o mai és on es registra un percentatge més elevat de persones que no confien en la vacuna, que ascendeix al 21,9%.

Segons l’estudi, un 6,7% dels enquestats assegura que ja ha passat el coronavirus, un 33,7% algun familiar i un 47,4% algun amic. Un 77,8% assegura que la pandèmia ha suposat una reducció de les seves relacions socials i familiars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa