El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UAB assegura que sap qui hi ha darrera de l’atac informàtic
  • CA

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha assegurat aquest divendres que la universitat sap qui hi ha darrere de l’atac informàtic que pateixen des d’aquest dilluns. De totes maneres, ha assenyalat que no han contactat encara amb els responsables del ciberatac i ha assegurat que no tenen cap intenció de fer-ho. Lafuente ha explicat, en declaracions a TV3, que de les anàlisis fetes després de l’atac han pogut saber que darrera hi ha un ‘ransomware‘ anomenat Pysa.

Ara mateix la Universitat Autònoma de Barcelona treballa per crear un entorn segur però el rector ha reconegut que completar tot el procés pot portar fins al Nadal. La previsió, però, és anar arrencant el sistema per parts, a partir d’anàlisis individuals de cada dispositiu. Lafuente ha anunciat també que dilluns es posarà en marxa una nova xarxa wifi per donar servei al campus universitari.

Per altra banda, Lafuerte ha explicat que des de la universitat es confia que puguin recuperar les dades afectades, però no ha volgut donar garanties segures perquè tot just s’està analitzant què ha passat i quina és l’afectació. Ha recordat però que s’han de posar en marxa de nou 1.200 servidors. Tot i la incidència, el rector ha defensat que això no vol dir que la UAB estigui aturada sinó que s’estan buscant les vies de comunicació alternatives per tal de seguir endavant amb l’activitat.

L’anomalia es va registrar dilluns de matinada, i des de llavors els tècnics treballen per determinar l’abast de l’atac. Des d’un primer moment es van desconnectar completament els serveis centrals per al campus i de connexió a Internet. La incidència va fer que no funcionessin els portals corporatius i que s’anul·lés l’accés a la xarxa des de les facultats i altres equipaments universitaris.

La universitat va decidir informar els usuaris a través dels seus comptes de xarxes socials, i els recomana desconnectar tots els serveis vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona, inclòs el núvol, per evitar que aquesta infecció s’estengui. I això no és tot: es demana que si algun usuari ha rebut un fitxer anomenat http://Readme.READ i que s’ha desat a l’escriptori, així com fitxers amb extensió .uab, s’apaguin els ordinadors i s’avisi al servei informàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa