El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trilla afirma que Madrid posa en risc Catalunya
  • CA

El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha defensat aquest diumenge que els confinaments que es puguin establir a partir d’ara han de ser “durs i curts” perquè sigui realment efectius. Trilla ha fet aquestes declaracions a Catalunya Ràdio, on ha valorat les mesures que s’han pres a la Comunitat de Madrid, on la Covid-19 està disparada.

L’epidemiòleg ha reconegut que la situació de la pandèmia a Madrid “és molt complicada” perquè el ritme de contagi de la Covid-19 es multiplica en barris on les condicions de vida “no són les idònies” per contenir la propagació del virus. Per Trilla, situacions semblants es podrien reproduir a Catalunya en ciutats com L’Hospitalet de Llobregat o Cornellà i alguns barris de Barcelona. “Hipotèticament el que passa a Madrid pot passar aquí i s’ha d’intentar que no”, ha reiterat el metge.

El caràcter “cosmopolita” de Madrid i l’elevada mobilitat de persones que hi ha fa que hi hagi “un risc d’exportar casos”, tant als voltants de la comunitat com també a Catalunya, perquè hi ha moltes persones que viatgen entre les dues àrees. “Ja veurem si tenim sort i es pot controlar bé”, ha remarcat Trilla.

Preguntat sobre si cal que el govern espanyol ha de tancar Madrid, com ha reclamat el Govern català, Trilla ha manifestat que “s’han de fer coses que siguin possibles i efectives per complir les restriccions”. El metge ha insistit que les mesures han de permetre mantenir tant com sigui possible “l’economia i la vida social de les persones”.

[r:1]

Per Trilla els confinaments han d’estar “sempre damunt la taula” i han de ser “durs i curts” perquè el sistema sanitari ho noti i “es puguin revertir les tendències als hospitals”. Ha admès, però, que sigui quina sigui la decisió en aquest sentit hi haurà sectors que posaran “els seus arguments sobre la taula”, però la realitat és que “no hi ha solucions fàcils a curt termini”.

Seguint amb els confinaments efectius, Trilla ha suggerit que siguin “ben pensats, ponderats, curts i efectius” perquè, en cas contrari, “no servirà de res”. A Madrid, ha apuntat el metge, s’han decreta “mesures parcials” i “es dubta si es podran dura  terme” pel que fa al control. La situació, ha dit, és semblant a la de L’Hospitalet a l’estiu. “La gestió d’això és molt difícil i s’han d’agafar àrees on es veurà que la mobilitat es redueix”, agrega.

D’altra banda, Trilla ha dit que la norma d’utilitzar la mascareta a les escoles es pot revisar segons les àrees i el nivell d’incidència de virus en cada zona. A Terres de l’Ebre, per exemple, aquesta mesura es podria relaxar donada l’evolució positiva de les xifres. Això, ha dit Trilla, ja passa en alguns països d’Europa. El metge també ha considerat oportú reduir les quarantenes de 14 a 10 dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa