El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tres de cada deu persones tenen al·lèrgia o intolerància a algun tipus de fruita
  • CA

 

 

Les intoleràncies o al·lèrgies a la fruita són cada cop més habituals i ja afecten tres de cada deu persones (gairebé un 37% de la població adulta), segons han revelat els experts que han participat en la jornada inaugural del cicle de conferències sobre alimentació saludable que la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC ha inaugurat a les Franqueses del Vallès amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum, la Diputació de Barcelona i la cadena de supermercats Mercadona.

 

La majoria d’aquestes intoleràncies o al·lèrgies són hereditàries i estan relacionades amb la fructosa que conté la fruita, però els experts alerten que la solució no es deixar de menjar-ne sinó adequar-ne el consum a la tolerància del cos i substituir les fruites que contenen més fructosa, com la poma o la pera, per altres que en tenen menys, com el plàtan o la pinya. “Es tracta de saber davant de quina fruita reacciona el nostre cos, diagnosticar si és una al·lèrgia o una intolerància, que en aquest cas pot ser transitòria, i adequar-ne el consum a la tolerància del nostre cos”, alerta Sònia Vallès, portaveu del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya.

 

El problema, segons aquesta experta, és que la intolerància a la fructosa no està identificada en la llista dels 14 principals al·lèrgens que afecten la població, de manera que aquesta falta d’informació dificulta el seu diagnosi i tractament. Aquest tipus d’intolerància afecta avui també un 11% dels nens que, per manca d’informació a les famílies, es veuen privats de consumir determinades fruites quan un consum proporcionat resoldria aquest problema i contribuiria a seguir una dieta més saludable.

 

La indústria alimentària, més sensible

 

Pel que fa a dades generals, la portaveu del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes va destacar que un 2,4% de la població adulta de Catalunya manifesta alguna al·lèrgia o intolerància alimentària, xifra que en el cas dels nens s’eleva al 8%. Però Sònia Vallès insisteix que aquestes reaccions adverses a algun tipus d’aliment molts cops són intoleràncies transitòries que es poden resoldre amb un consum adequat i equilibrat.

 

En aquest sentit, Abril Espinosa, responsable del departament de R D del Grupo Siro, proveïdor de productes derivats dels cereals de la cadena Mercadona, va assegurar que la indústria alimentària cada cop és més sensible a aquestes intoleràncies i permanentment treballa en el desenvolupament de noves línies de productes que eviten aquestes reaccions adverses. “Però no podem de deixar de menjar de tot. La clau d’una bona alimentació és la varietat de productes que consumim ja que el nostre cos necessita menjar de tot”, va concloure la representant del Grupo Siro. En aquesta primera conferència també hi va prendre part Magda Bertran, responsable de salut pública de la Diputació de Barcelona, que va explicar que des d’aquesta institució es fa molta pedagogia a les escoles perquè la població més jove prengui consciència de la importància de seguir una alimentació equilibrada i responsable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa