Torna el perill dels “supercontagis” de Covid-19, alerta una experta de la UPC

L'augment de contagis, encara que no comportin hospitalitzacions, poden desbordar l'atenció primària

La investigadora del grup BIOCOMSC de la UPC Clara Prats ha alertat aquest divendres del retorn d’un perill que les restriccions en el nombre de persones que es podien agrupar en reunions socials havia atenuat: els “supercontagis” de Covid-19, tal i com s’ha vist en el macrobrot d’estudiants a Mallorca. En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, Prats ha assenyalat que amb la limitació de reunions a sis o deu persones “estàvem tallant la cua dels supercontagis”, però “amb la reobertura a finals de juny en alguns contextos es pot començar a produir”. La investigadora apunta que ara aquests esdeveniments ens tornen a “sorprendre” perquè els havíem vist al principi de la pandèmia en el cas de creuers o ferries. La introducció de la variant Delta, més transmissible, pot contribuir a aquestes explosions.

Tot i la reducció de la mortalitat gràcies a la vacunació, l’augment de contagis, encara que sigui entre joves, no és una bona notícia per diverses raons. Per una banda caldrà veure si la corba d’hospitalitzacions segueix la corba de casos i “com el en el punt de vacunació on estem es van desacoblant les corbes”. A més a més, si els casos tornen a enfilar-se als 1.000 o 3.000 diaris “això és una pressió enorme per l’atenció primària i la desbordem en detriment d’altres patologies, també la xarxa de rastreig de contactes”. És per això que Prats creu que cal trobar “un equilibri” perquè res “es descontroli”. La investigadora opina que els casos “no pujaran com per haver-nos de tancar, però sí calen mesures per no desequilibrar” la situació.

Tot i l’augment de casos entre els joves de 15 a 30 anys, Prats ha advertit que preocupa la franja de 60-69 on, entre els canvis de criteris de vacunació i els retards en els enviaments de dosis d’AstraZeneca, el nivell de pauta completa encara és baix. Amb tot, però, Prats ha dit que una primera dosi ofereix ja un elevat nivell de protecció. Pel que fa a la fi de les mascaretes en exteriors, Prats ha dit que caldrà portar-la sempre a mà per posar-se-la quan algú s’aturi a parlar amb algú altre al carrer o bé en asseure’s a la taula d’una terrassa o accedir a interiors.

Comentaris

    Doctor Strangelove 25/06/2021 11:10 am
    Clara Prats és la versió femenina d'en Niño Berzerra, una catastrofista. Encara recordo que parlava de quarta onada, i sabeu on és aquesta onada, a la seva única neurona! Doc.

Nou comentari