El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El tipus de vacunes de Moderna i Pfizer no s’han provat mai en humans
  • CA

Joan-Ramon Laporte, metge farmacòleg i fundador de l’Institut Català de Farmacologia, considera que les vacunes anunciades per Pfizier i Moderna s’han de jutjar amb prudència perquè són un tipus de vacunes que no s’han provat mai en humans: “Consisteixen a injectar ARN missatger perquè les cèl·lules fabriquin trossos de virus i així s’estimuli el sistema immunitari. És el primer cop que es farà servir una vacuna d’aquest tipus en humans”, ha afirmat el metge en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio?. En aquest sentit, ha dit que, malgrat que els resultats indiquin eficiències superiors al 90%, aquestes vacunes generen “incertesa i molts riscos, tant a curt com a mig i llarg termini”.

Laporte ha explicat, a més, que per molts anuncis que facin les companyies, l’última paraula la tenen les agències reguladores: “Jo he parlat amb funcionaris de l’Agència Europea de Medicaments i de l’OMS i molts no saben què fer amb aquestes vacunes perquè es basen en la teràpia gènica, estem injectant trossos de gens, i això és tan nou que encara no sabem què passarà”.

El metge també ha explicat com funciona l’atre tipus de vacunes amb les quals s’està avançant, com l’AstraZeneca o la russa Sputnik, i ha advertit també de les incerteses que comporta. En aquest cas, allò que estimula el sistema immunitari és un fragment del virus SARS-CoV-2 que viatja dins d’un transportador, un adenovirus que no és perillós. Quan fa uns anys es va provar aquest tipus de vacuna amb el VIH, ha advertit el metge, es va comprovar que el cos pot generar resistència al propi transportador i destruïr-lo.

Amb tot, Laporte considera que no hi haurà vacuna “ni al desembre ni al març” i ha dit que les vacunes que s’aprovin hauran de tenir uns resultats molt “transparent i clars” perquè els escèptics acceptin vacunar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa