El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els testimonis del virus parlen: “El Covid-19 no és divertit en absolut”
  • CA

Des de la Xina fins a Itàlia, molts testimonis sobre la pandèmia del coronavirus es poden aconseguir a través de vídeos de Youtube. Una recerca d’aquest material permet conèixer les experiències de primera mà de ciutadans que han patit la malaltia a Wuhan, que han aconseguit no infectar-se amb el virus perquè han respectat la quarantena, o fins i tot de metges que s’han vist obligats a gestionar una crisi sanitària severa. ‘El Món’ ha seleccionat tres vídeos de Youtube amb testimonis que donen una visió d’alguns aspectes importants del Covid-19 que manté Catalunya en alerta.

“El problema s’ha d’enfrontar activament per a solucionar-lo”

Una jove de Wuhan, que va explicar en un vídeo blog l’evolució de la pandèmia a la ciutat, comparteix en aquesta entrevista la seva experiència. El seu relat pot sonar familiar a qualsevol que hagi comprovat com la crisi del coronavirus comença amb una fase d’incredulitat i de pensar que no és tan greu com s’explica. “Quan tot va començar no vaig fer gaire cas però a mesura que el problema es feia més gran vaig començar a creure que la qüestió era seriosa”, comenta. “Alguns amics meus en d’altres zones (jo visc a 20 quilòmetres de l’epicentre) es prenien més seriosament la qüestió i molta gent es va començar a posar en quarantena voluntàriament”. Aquesta situació també s’ha començat a donar a Catalunya. “La gent ha anat evitant el contacte amb altres persones fins a l’extrem que una amiga i la seva mare que viuen en el mateix edifici porten sense veure’s des de que la ciutat va quedar bloquejada, ni tan sols han passat l’Any Nou juntes”, comenta la jove.

La noia demana a les persones que es trobin en llocs afectats pel coronavirus que siguin optimistes i que “s’enfrontin al problema de forma activa per a solucionar-lo”. A Catalunya, les xarxes socials s’estan organtizant per participar activament en la lluita contra el virus a través de grups de Telegram, per exemple. A més a més, la noia xinesa mostra preocupació pel fet que durant el període d’incubació pot ser que no es presentin símptomes de manera que si la gent continua viatjant i circulant pel territori pot transmetre el virus a d’altres persones. Per això mateix defensa amb fervor que tothom es posi en quarantena.

“El Covid-19 no és una cosa divertida en absolut”

Connor Reed és un jove britànic que es va contagiar amb el coronavirus a Wuhan. En aquesta entrevista explica els diferents estadis pels quals va passar. Comenta que primer va començar amb un refredat comú del qual es va recuperar, però acte seguit va passar a tenir una grip però “és la pitjor i més terrible que he passat”, confessa. Va quedar-se al llit, amb maldecap i malestar general. La tercera fase ja va ser una pneumònia: “Mai abans havia tingut quelcom tant seriós per mi i va ser quan vaig anar a l’hospital”. En aquest estadi, relata el jove, tenia dificultats per respirar i explica que “no és una cosa divertida en absolut i pot arribar a ser molt seriós”.

El Departament de Salut disposa de tota la informació sobre el Covid-19 i els seus símptomes en una web pròpia que es va actualtizant.

Aquest problemes els va experimentar sense ser ni fumador ni consumidor de begudes alcohòliques, apunta. En el moment de l’entrevista portava 14 dies aïllat a la seva habitació. El confinament és dur, però diu que gràcies a la tecnologia pot mantenir el contacte virtual amb altres persones. Al carrer, però, hi ha una situació “trista” perquè la vibrant vida urbana de la ciutat ara ha desaparegut.

Estrès a les unitats de cures intensives

Giacomo Grasselli és un responsable mèdic a Itàlia, encarregat de coordinació de les UCI, peces clau en la lluita contra el coronavirus als hospitals. En aquesta entrevista del 10 de març explica que abans de la crisi a Lombardia disposava de 850 unitats de cures intensives i el total de pacients tractats és de 600. Des del principi de l’epidèmia han tractat 700 pacients, que s’afegeixen a tots els altres que hi ha als hospitals per altres raons. “Això és un estrès increïble pel sistema”, confessa. La mitjana d’edat dels pacients és de 65 anys, la meitat són més grans i l’altra meitat més joves. En els darrers dies han vist incrementar el nombre de pacients joves. Parla del cas d’un noi de 20 anys que ha hagut de ser intubat, també de quatre nounats que han resultat positius en les proves.

[r:1]

Grasselli explica les conseqüències del virus pels hospitals que tracten aquests pacients. Els metges han de ser ara “més estrictes en el triatge de pacients que van a la UCI perquè hi ha més pacients que recursos”. El metge diu que “s’ha d’avaluar si el pacient que s’envia a la UCI se’n beneficiarà perquè gent molt gran que ja està en condicions molt precàries té oportunitats molt baixes de sobreviure”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa