El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La taxa de contagis nous comença a remetre significativament a Catalunya
  • CA

El número de nous contagis de Covid-19 confirmats per PCR o test antigen han disminuït segnificativament, segons l’actualització de dades del Departament de Salut aquest dilluns. Els nous contagis registrats se situen en 1.100, una xifra molt propera als 1.000 que Salut s’ha fixat com a objectiu al qual arribar i mantenir per tal de considerar que la situació es torna a tenir sota control. Una taxa baixa de contagis sostinguda en el temps pot fer preveure que la pressió assistencial en properes setmanes s’anirà reduint, a no ser que apareguin brots i que aquests es descontrolin. 

Els indicadors sobre hospitalitzacions encara registren l’activitat conseqüència de l’alt nivell de contagis de setmanes anteriors. Així, aquest dilluns es registren 11 persones més ingressades per Covid-19, elevant el total a 2.535 i una incorporació de set persones més en unitats de cures intensives (UCIs), que puja a un total de 587, molt lluny dels 300 marcats per Salut com a topall. De totes maneres, el Govern ja va avisar aquest cap de setmana que la desescalada podrà iniciar-se independentment de si alguns indicadors encara no han assolit el nivell desitjat.

Els dos indicadors que continuen anant a la baixa són el risc de rebrot, que cau 38 punts i passa de 476 a 438 i la velocitat de reproducció, que cau 0,02 i se situa de 0,80 a 0,78. Aquesta dada sí que es correspon amb el nivell que alguns experts consideren òptim per recuperar el control de la pandèmia. Això vol dir que els CAPs haurien de poder fer seguiment dels casos que es vagin declarant. Des de l’atenció primària, però, s’està denunciant que falten mitjans, mentre creix la pressió sobre els resultats obtinguts pels scouts de Ferrovial i el polèmic contracte d’emergència que es va firmar per 17 milions. A aquesta polèmica s’hi afegeix la pressió d’experts que reclamen al Govern la creació d’un comitè d’experts independent i més transparència per seguir l’evolució de la pandèmia.

Finalment, pel que fa a morts, les dades d’aquest dilluns han registrat 52 noves defuncions a Catalunya.

Camí de la desescalada

Dissabte passat es va publicar al DOGC la pròrroga de les restriccions, que hauran de mantenir-se fins al 23 de novembre, dia en el qual la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar la setmana passada que començaria la desescalada. Ara bé, les autoritats sanitàries han advertit els darrers dies que aquesta desescalada serà diferent a la represa que es va fer en sortir del primer confinament. En aquesta ocasió, segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, caldrà treballar en un pla amb els sectors afectats i revisar aspectes que tenen marge de millora. En aquest sentit, dissabte Ramentol va dir que el comportament dels clients en establiments de la restauració és un aspecte que caldria reforçar, donant a entendre que els establiments poden ser segurs, però les maneres d’interactuar per part dels consumidors no ho és.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa