Suggereixen una segona dosi de Janssen dos mesos després per reforçar la protecció

La companyia producotra J&J diu que pot augmentar l'eficiència fins al 94%

La companyia farmacèutica nord-americana Johnson & Johnson, productora de la vacuna monodosi contra la Covid-19 Janssen, ha assegurat aquest dimarts que una segona dosi del vaccí administrada dos mesos després de la primera augmenta la protecció, ha avançat el mitjà nord-americà ABC News. Aquesta informació apareix després que en les darreres setmanes en diversos països s’hagi vist que les persones vacunades amb Janssen és la que presenta un nombre més elevat de persones que es contagien de la Covid-19. Els informes referents a Catalunya així ho indiquen també.

L’anunci que ha fet J&J arriba a partir de noves dades que aporten evidències que suggereixen que les dosis de reforç poden millorar la protecció que ofereix la vacuna. Comparada amb les vacunes de Pfizer i Moderna, la monodosi Janssen sempre ha tingut una eficàcia menor. L’eficàcia de Pfizer i Moderna és de 95% i 94%, respectivament, pel que fa a patir símptomes. Les dues dosis de Janssen, administrades en un període de dos mesos, podrien aconseguir una eficiència del 94% respecte a tenir una infecció amb símptomes, i el 100% contra malaltia greu.

Mes de 338.000 persones han rebut la vacuna monodosi Janssen a Catalunya. En ocasions s’ha fet servir en persones de difícil captació per a l’administració d’una segona dosi. La de J&J és la vacuna que presenta més proporció de casos positius tant a escala global (1,42%) com també durant la setmana 34 (del 23 al 29 d’agost, dates analitzades en el darrer informes) amb una taxa de 78,2 casos per 100.000 vacunats.

Aquest estiu amb l’augment de casos de la variant Delta s’ha començat a qüestionar si la vacuna Janssen és suficientment potent per aturar el virus. Alguns experts han apuntat que en aquest cas sí que caldria una dosi de reforç. Un dels primer vacunats hospitalitzats a Catalunya mesos enrere va ser precisament una persona que havia rebut el vaccí monodosi.

Nou comentari