“Soy de Asturias!”: una guàrdia civil obliga una passatgera a parlar castellà a l’aeroport de Palma

La viatgera denuncia a Twitter un episodi viscut a Son Santjoan quan tornava cap a casa seva des de València

“Vaig a contar-vos sa situació horrible que acab de viure ara mateix a s’aeroport de Palma. Ha estat horrorós”. Així arrenca un fil de Twitter que s’ha fet viral aquest dijous en què una passatgera mallorquina explica com una agent de la Guàrdia Civil l’ha pressionant perquè parlés en castellà i l’ha escridassat amb l’argument de “soy de Asturias“. La noia tornava cap a casa per passar les vacances de Setmana Santa procedent de València, que és on estudia. A l’aeroport li han fet una prova d’antígens per la Covid i li han demanat que sortís a esperar els resultats fora de la sala on es recullen les mostres. I allà ha començat l’incident.

Una parella d’agents han passat pel punt on es trobava la noia i li han preguntat què feia allà. Ella ha respost –una resposta senzilla– en la seva llengua. “Per sa prova”. La reacció de la guàrdia civil ha sigut preguntar, “cridant”, segons explica l’afectada: “Queeeeeé?”. A partir d’aquest moment, l’agent li ha dit diverses vegades, en to ofès i exigent, que ella era d’Astúries i que li parlés en castellà perquè no l’entenia. La jove ha intentat repetir la seva explicació a poc a poc i donant més context, però no hi havia manera. Al final, la guàrdia civil ha anunciat que demanaria la presència d’un traductor. La noia interpel·lada, en veure que la conversa prenia unes dimensions desproporcionades, ha tirat la tovallola i li ha explicat en castellà que era al passadís esperant els resultats del test d’antígens. A la qual cosa l’agent ha contestat indicant-li el lloc on s’havia d’esperar realment, però ha continuat burxant en el fet que a ella se li havia de parlar en castellà perquè era d’Astúries i li ha retret que li havia parlat “malament”.

Quan la noia ja marxava, sentint-se malament per tot plegat, li ha etzibat: “Señora, es que está usted en Mallorca, no en Asturias”. Això ha sigut la gota que ha fet vessar el got de la indignada guàrdia civil, que li ha exigit que li ensenyés el DNI, una demanda únicament intimidatòria, perquè després de mirar-se el document d’identitat li ha tornat i no n’ha fet res.

La jove ha marxat indignada amb el fet que les dues llengües oficials que hi ha a les Illes no siguin respectades pels agents de l’autoritat i enfadada amb ella mateixa per haver-se sentit malament mentre mantenia la seva llengua parlant amb l’agent. El fil que ha fet amb aquestes reflexions s’ha fet viral.

Comentaris

  JACKS 02/04/2021 2:41 pm
  La veritat, no cal perdre un minut amb aquesta xusma de ñordos Espanyols. No hi ha res a fer, ens han conquerit i han de demostrar que ells tenen el poder. Hem d’ intentar sortir de les Espanyes, no hi ha altre manera, fins que ens en endinsem res a fer-hi. No es pot dialogar amb aquests prepotents conqueridors. INdependencia i prou.
  Todo el mundo consternado con este ultraje. 02/04/2021 12:15 pm
  Y por cierto esta Srta. después de romperle los cinco dedos uno a uno y de tocarle las tetas ¿ se encuentra bien? , si es así me alegro, buenísima noticia. PD: Menuda imbécil.
  33
  22
  Respon
   Esteve 02/04/2021 12:25 pm
   El imbecil ets tu
   40
   23
   Respon
  Jan 02/04/2021 10:36 am
  Pels espanyols res ha canviat: la dictadura lingüística continua.
  Duna 02/04/2021 9:52 am
  Si es d'Astúries, en primer lloc deixa molt malament als asturians, suposo que ni deuen haver de mes intel.ligents i segon que hi fa aquí una forastera que no li agrada la llengua pròpia d'on viu?
   Anònim 02/04/2021 1:11 pm
   En primer lugar es funcionaria del estado Español y está destinada en una parte del territorio español,en Baleares hay dos lenguas,si esta persona no conoce porque no es obligatorio hoy por hoy conocerla para ir destinada allí,pues se le habla en Castellano que también es oficial y está Srta la conoce,no veo el problema por ninguna parte. Estoy seguro que está guardia civil es posible que esté deseando de irse a Asturias, también podía haberle contestado en bable y así no se entiende ninguna de las dos, ganas de complicar las cosas.
    Ricard 02/04/2021 9:42 pm
    Ser català és ganes de complicar les coses, oi? Barrut.
    ultimomono 02/04/2021 5:19 pm
    Esta señora le ha hablado en una lengua oficial en Baleares, donde estaban. El ejemplo del bable es tan estúpido que sólo podía provenir de un españolazo. En castellano te lo pongo para un monolongüe mononeuronal lo entienda.
  Lisa 02/04/2021 9:50 am
  Ens caldria saber, si quan et demanen el DNI, suposo que pots demanar el seu número d'identificació, a veure si continuen sent tant xulos! I si nosaltres tenim el dret de parlar en castellà, el dret, no l'obligació, ells si la tenen d'entendre la llengua pròpia de dla comunitat a on es guanyen la vida. Però sembla que hi han unes feines que ademès de ser per curts de gambals, prediquen la seva sta constitució i ni tant sols la coneixen...forasters cap a ca vostra, aquí sobreu!
  Juli Vert 02/04/2021 9:29 am
  Buffff, no he pogut dormir pensant en l'horror que devia passar aquesta senyora, pobreta, i va tenir qque canviar d'idioma, horrorós!!!!!!!, quin notició,!!!! Donar tanta importància a un incident puntual nomes dona visibilitat al tipus de manipulació a la que estem submesos els catalans per part d'aqueats politics que pululuan per lws nostres institucions i mitjans afins, com el present. Tot plegat, vergonyos.
  29
  54
  Respon
   Per el vert 02/04/2021 9:56 am
   Es que no es un incident puntual, cada dia et trobes amb algún garrulo que et surt amb aquestes...potser ja va sent hora de plantar-nos! M'agradaria saber si la passatgera hagués sigut alemanya, aquesta xuleta, no hagués fet jocs i mànegues per entendre-la...o potser li hagués explotat el cervell...
   51
   24
   Respon
   Jo 02/04/2021 9:35 am
   Si, és molt vergonyós que a ca teva no puguis parlar la teva llengua, però això només ho entenen les persones normals...t'hauries de dir Juli cap Vert!
  Estruch 02/04/2021 9:15 am
  Això passa principalment perquè la immensa majoria de catalanoparlants no es mantenen en la seva llengua. Si a qualsevol colonitzador li responguessin en català, deixaria d'exigir que li parlin castellà perquè al final se'n cansaria. Però com que tots, obedients i submisos, li parlen amb la llengua colona, quan n'hi ha algú que no ho fa, es posen histèriques.
  62
  12
  Respon
  Evarist 01/04/2021 10:26 pm
  29 de maig, molt a celebrar...
  Jeroni Munyós 01/04/2021 10:20 pm
  Gràcies a la senyora. La majoria de catalanoparlants canviem directament de llengua en situacions similars. La majoria per deformació des de fa segles i per la síndrome d'Estocolm, ens deixem trepitjar els drets lingüístics bàsics en el nostre propi país, no tenim consciència del que representen les llengües en qualsevol país del món civilitzat, ni dels drets humans més bàsics. És clar que amb la independència i l'estat propi podrem fer com Hongria, Finlàndia, Txèquia, Noruega, Polònia... que varen recuperar, revifar i normalitzar la seva llengua i així ara l'hongarès, finlandès, txec, noruec, polonès... aquestes llengües tenen ara reconeixement i consideració internacional, però, amb tot mentrestant nosaltres podem fer molt més per a aconseguir normalitzar la nostra llengua d'una vegada.
  400
  31
  Respon
  Pere Grau Prat. e-mal: [email protected] 01/04/2021 8:38 pm
  S'ha de ser molt curt per molt Guàrdia Civil que sigui.
  62
  15
  Respon
   Arxi 02/04/2021 9:37 am
   Es que qui es fa guàrdia civil? El que no serveix per res...
  Hilari 01/04/2021 7:53 pm
  Pobre senyora, segurament no awria horrorós 😂😂😂😂 Està greu, s'ha ensortit?
  31
  209
  Respon
   ultimomono 02/04/2021 5:21 pm
   Espero que a la teva filla la insultin,l'amenacin i li diguin de tot, només per tindre el plaer de dir imbecilitats com la teva . Està bé la noia, ha sobreviscut o està a punt de morir?
   Per l'Hilario 02/04/2021 9:38 am
   De quina sra parles, de la mallorquina? Perquè lo altra de sra no en té res....
   Ricard 01/04/2021 8:07 pm
   Un altra castellanista a qui la llengua catalana se li en refot. Quan veu un policia militar castellà li parla de seguida en castellà, de tant que estima el català. Llegeixin, llegeixin.
  US 01/04/2021 7:31 pm
  Pobre senyora, i està greu🤭?
  16
  187
  Respon
  Pajaritu 01/04/2021 7:21 pm
  Nada, nada... una laZi maleducada, xenófoba y racista que en una conversación donde pueden usar el idioma de ambos, se empeña en usar el patois ese. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  53
  457
  Respon
   Moixó 01/04/2021 10:02 pm
   Amb el cantar es coneix l'ocell i amb l'escriure el cervell.
  Mikelet 01/04/2021 7:17 pm
  Res de nou sota el sol. Un país vehí que es monolingúe i no respecta als bilingúes. Deliris de grandesa. Es creuen no sé que i son una m.... Muy espajnyol y mucho ejspanyol
  139
  15
  Respon
   Ricard 01/04/2021 8:19 pm
   Permete'm que et debati un mica el tema. Aquesta colla d'imbècils castellans que tantes lliçons donen de constitució sembla que no se la saben ni la apliquen. És gravíssim que un servidor públic amenaci un ciutadà. És gravíssim que un servicor públic menystingui un ciutadà. És gravíssim que, a més, ho faci per un prejudici xenòfob. En un pais democràtic aquests individus haurien de ser investigats immediatament per comportament il-legal, amb l'agreujant formidable de ser servidor públic. A part de ser il-legal per mi es donen les circumstàncies per ser imputats penalment. Aquí sí que hi ha delicte d'odi. La prova és que, malgrat que els catalans som una majoria a casa nostra, en el conjunt de l'Estat estem desprotegids en mans del despotisme dels castellans ja que aquesta senyora no gaudrirà de cap protecció de l'Estat (que diuen que és de tots, i ja es veu que és una mentida miserable). Per cert es pot recirdar a la senyora que per molt que ella esmenti "el balear, el català i el valencià" la prova que emprem una mateixa llengua és que els castellans le odien com a una de sola, i la ataquen sempre que poden, com la policia militar castellanista (!). Avui mateix el cap de la mateixa policia militar de la demarcació de "Cataluña" plega, després de defensar abrandadament les agressions castellanes de l'1 d'octubre en presència dels satisfets "Tàcito", el policia militar mentider, i el diputat castellanista del psoe Zaragoza. Miserables.
   154
   23
   Respon
    Anònim 02/04/2021 12:24 am
    Antes decíais guarra civil,ahora denominados supongo que en forma de desprecio,policía militar,pues yo no veo ninguna diferencia entre unos y otros cuerpos del estado,incluidas Ertzaintza o Mossos,todos están armados y tienen un carácter marcadamente militar,observar cuando en Palau forman la guardia para rendir honores etc.
     Ricard 02/04/2021 12:10 pm
     Qualsevol policia fa el mateix noi (cos jerarquic, armat, etc) però, a diferència dels teus herois castellanistes (que tenen una colla de racistes a les seves files com és pot comprovar en la notícia, que no és un cas únic, i que no solen ser sancionats mai), les policies militars per a no militars són de dictadures o assimilats. I l'Estat espanyol forma part del club.

Nou comentari