El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La sisena onada fa el tomb a Catalunya
  • CA

La sisena onada ha tocat sostre a Catalunya i per segon dia consecutiu el balanç setmanal de casos ha registrat un descens, el que suposa un canvi de tendència perquè feia dos mesos que no es produïa una caiguda en l’acumulat de positius dels últims set dies. Segons les dades del departament de Salut, entre el 17 i el 23 de gener es van registrar 250.355 casos confirmats amb proves PCR o tests d’antígens, un 1,46% menys.

Les autoritats sanitàries feia dies que esperaven l’arribada del pic i alerten que ara la sisena onada entra en una nova fase d’estabilització en la qual passaran setmanes abans no es produeixi un descens significatiu del nombre de casos. El tomb de la pandèmia arriba just l’endemà que el Govern hagi anunciat la retirada del certificat Covid-19 enmig d’un gran debat sobre la seva eficàcia.

No obstant això, Salut ha notificat 34.047 casos nous de Covid-19 en les últimes 24 hores. La situació als hospitals presenta una doble evolució: els ingressos a planta continuen creixent i ja han superat els 2.900, mentre que a les Unitats de Cures Intensives (UCI) hi ha 27 pacients menys i el nombre de crítics cau a 468. Així mateix, s’han notificat 51 defuncions en l’últim dia i la xifra total puja a 25.510 des de l’inici de la pandèmia.

Pel que fa als indicadors epidemiològics, el risc de rebrot cau lleugerament fins als 6.724 punts i la velocitat de contagi (Rt) manté la seva tendència baixista i se situa a 1,13, mentre que la taxa de positivitat està estancada al voltant del 21%.

Els experts demanen precaució

Diferents membres del Comitè Científic Assessor del Govern han advertit que la retirada de les restriccions arriba en un moment crític i han assegurat que treure-les totes a la vegada és un risc perquè si es produeix un rebrot en les pròximes setmanes serà complicat determinar quin és el motiu. Després de retirar el toc de queda, la Generalitat ha eliminat totes les restriccions d’aforaments i horaris i acaba de posar fi al certificat Covid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa