El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sant Jordi, a la corda fluixa pel coronavirus
  • CA

Falten quaranta dies perquè Catalunya visqui una de les jornades –si no la que més- en què és produeix una concentració de persones més notable de l’any en l’espai públic. Fins a un milió de persones poden arribar a omplir el passeig de Gràcia i la Rambla Catalunya per Sant Jordi. Una multitud que, davant les mesures contundents que ja ha decretat el Govern de la Generalitat per mirar de contenir el coronavirus, ha posat en alerta dos sectors que es juguen una part important de les garrofes el 23 d’abril, els floristes i la indústria del llibre.

 

Ja hi ha floristeries en perill

En una Diada de Sant Jordi es venen aproximadament 7 milions de roses, una xifra que suposa “entre el 5% i el 15% de les vendes anuals d’una floristeria. Si s’anul·la, serà una estocada de mort per a moltes floristeries, que a hores d’ara ja es troben en una situació molt delicada des que es van començar a suspendre esdeveniments de forma preventiva pel coronavirus. La venda a les ciutats, sobretot Barcelona, s’ha frenat, i malauradament veurem el tancament d’alguns negocis”, avisa el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, en declaracions a El Món. “Que s’hagin cancel·lat molts espectacles i esdeveniments significa que les floristeries venen menys centres de taula i flors per decorar aquests espais, i a més, entra menys gent a comprar”, lamenta Guillén, que creu que “és urgent que els ajuntaments, que són els que concedeixen els permisos per vendre flors al carrer, es reuneixin amb els sectors implicats per explicar-nos què hem de fer a mesura que vagi evolucionant la situació en un sentit o altre”.

Roses a l'hivernacle d'un dels majors productors catalans, setmanes abans de Sant Jordi

Roses a l’hivernacle d’un dels majors productors catalans, setmanes abans de Sant Jordi

“Hi ha una gran incertesa, i de fet, gairebé cap floristeria ha tancat les comandes, perquè realment no sabem què passarà, i les roses tenen una durada molt limitada, no és com un llibre, que potser el pots vendre durant tot l’any. Hi ha una paràlisi que tindrà conseqüències de ben segur”, pronostica el president dels floristes de Catalunya, que reconeix que al gremi fa dies que “ens hem plantejat que Sant Jordi es pot suspendre”, però compta que les floristeries puguin vendre també roses encara que no hi hagi parades de llibres i de roses al carrer. “Aquí potser no hi ha tant de risc, però certament l’impacte serà demolidor”, conclou.

 

Els llibreters remarquen l’impacte cultural d’una suspensió

“No hem rebut cap indicació de les autoritats sanitàries o del Govern sobre aquest dia, però és un escenari que hem de contemplar. Sant Jordi es prepara tres mesos abans, i ara justament ens trobem en el pic màxim de la logística. Treballem per fer-lo possible, perquè si ara paréssim màquines no ens en sortiríem, però estem amatents a les instruccions que puguem rebre i som conscients que pot estar a la corda fluixa”, expliquen a El Món des del Gremi de Llibreters de Catalunya. Remarquen que “ara mateix no hi ha arguments sanitaris per suspendre una jornada quan falten quaranta dies, però a mesura que avancin els dies anirem valorant els escenaris. Sigui com sigui, hem de treballar pesant que sí que hi haurà Sant Jordi”, afegeixen.

Preguntats sobre l’impacte econòmic que pot tenir la prohibició de posar parades al carrer a arreu del país el dia de major venda de l’any, expliquen que “aquest dia es facturen en només dotze hores uns 20 milions d’euros, però aquí hem de restar que es contracta més personal i es fa un descompte del 5%. És cert que és una barbaritat, però el gruix de les vendes es fan entre la tardor i reis, un fet que pot permetre alleugerir el cop”. Ara bé, els llibreters sí que assenyalen un mal que es produiria més enllà de l’econòmic si el coronavirus acaba matant el drac de Sant Jordi: “Aquest dia és un guany més espiritual i cultural que econòmic, perquè fa que durant un més es parli més de llibres i de cultura, és un intangible molt important”.

Jordi Amat i Enrique Vila-Matas a Passeig de Gràcia signant llibres per Sant Jordi

Jordi Amat i Enrique Vila-Matas a Passeig de Gràcia signant llibres per Sant Jordi

Podria celebrar-se Sant Jordi un altre dia? “Podríem pensar de fer altres activitats, pensar un altra data…. per sort, les llibreries sempre hi són, i tot i que la logística de Sant  Jordi és molt complexa, ja la tenim per la mà i per tant tenim capacitat de reacció”, apunten des del Gremi de Llibreters.

Pel que fa al sector editorial, alguns segells ja donen per fet que no hi haurà Diada i parlen de “buscar alternatives”. De fet, s’han suspès presentacions de llibres a arreu del territori des que el Govern va anunciar aquest dimarts que el país entra en fase d’alerta pel coronavirus i que aquest dijous s’hagi passat a la fase 1 d’emergència. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa