El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un Sant Joan sense castells a Valls: “No es pot aguantar!”
  • CA

Valls viu aquests dies una festa major de Sant Joan atípica. El coronavirus ha fet que la gran majoria dels actes no se celebrin i el moment àlgid de la nostàlgia serà en les properes hores. Les dues colles de la ciutat, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls, no podran fer les actuacions de Completes del 23 a la nit ni la diada de Sant Joan del 24 al migdia, que suposa també l’inici tradicional de la temporada castellera. “Serà una sensació molt estranya”, apunta Jaume Martí, cap de colla de la Joves. “Tant de bo no es repeteixi mai més. No es pot aguantar!”, afegeix Albert Martínez, cap de colla de la Vella. Tots dos donen la temporada gairebé per perduda.

“Ho trobarem molt a faltar”, indica Martínez. “Els castells són una part molt important de la festa major i estàs acostumat a celebrar-la cada any”, reconeix Martí. Després de mesos sense poder assajar ni actuar, “la gent té moltes ganes de fer castells”, asseguren. Els mesos de confinament els han passat mantenint contacte telemàtic amb els membres de la colla, preparant activitats per la canalla o proposant entrenaments físics per fer a casa.

La voluntat és poder tornar al local d’assaig aviat però són conscients que “amb la situació d’ara mateix, no es pot”, tal com fa veure Martí, que assenyala que “sense vacuna, serà molt difícil” reiniciar l’activitat. Martínez intenta veure-hi el costat positiu: “La gent de la colla està bé i estic convençut que si hem d’estar un any sense fer castells ens anirà bé. Portem quatre anys al màxim. Hem d’estar tranquils, descansar l’esquena, que la gent faci vacances, i sobretot que puguem tornar”, argumenta.

O tots o ningú

Totes dues entitats són del parer que si no es poden fer els assajos i les actuacions amb tots els membres de la colla, no val la pena fer-ho. Això contrasta amb el parer d’altres colles del país, que estudien poder tornar a assajar per grups, o per posicions del castell. “Volem tornar, sempre que sigui amb seguretat i que no haguem d’excloure grups dels assajos. Volem tornar tota la colla unida. Els castells són la unió de la gent”, reivindica el cap de colla de la Joves.

El seu homòleg de la Vella demana que els responsables de decidir quan es podran reiniciar els assajos ho decideixin pensant en la seguretat. “Si ens diuen que ens hem de prendre la temperatura i netejar-nos les mans i els peus, ho farem; però amb la garantia que és amb seguretat”, remarca. Sobre els assajos per grups, Martínez defensa que si s’aposta per aquesta opció “hi ha d’haver un objectiu”. “Si em diuen que d’aquí a tres mesos farà castells tothom i que abans d’això podem assajar vint persones, val. Però assajar vint si no saps quan podrà tornar amb tota la colla, és il·lògic”, argumenta. I ho reforça comparant-ho amb el futbol: “Ells van començar entrenant sis jugadors, però sabien que al cap de quatre setmanes tenien partit. Al futbol hi juguen tots. Per nosaltres, a la primera actuació hi ha d’anar tothom”, remarca.

La diada hipotètica

La diada de Sant Joan suposa tradicionalment el tret de sortida al tram fort de la temporada castellera. Les colles arriben a finals de juny amb mesos de rodatge i diversos castells descarregats, però és a partir d’aleshores quan es comencen a veure les grans estructures. Els equips tècnics planifiquen metòdicament tots els passos a seguir durant la temporada per arribar a les grans cites en el millor moment de forma i tenir un bon ventall de castells en cartera.

Amb tot, els dos caps de colla no s’amaguen a l’hora de desvetllar què havien visualitzat que podrien portar a plaça a aquestes alçades de curs. “La idea era fer el 2d9fm i el pd8fm”, indica Martí. A Martínez li hagués agradat apostar per “castells de volum”, com el 4d9fp o el 5d9f. Fins i tot “alguna cosa amb manilles” amb la mirada posada en el Concurs de l’octubre -que penja d’un fil-, com ara el 3d10fm o el 2d9fm.

La mirada a la Candela

Tots dos caps de colla troben que serà molt complicat que aquest 2020 hi hagi actuacions. En un horitzó proper sense actuacions al calendari tradicional i probablement sense Concurs de Castells a principis d’octubre, confien en poder celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que està previst que es facin entre el 29 de gener i el 7 de febrer del 2021. “Seria espectacular. Tinc esperances que es puguin fer”, anhela Martínez. “Seria molt ‘xulo’ poder tornar per la Candela, portar totes les colles i fer una gran festa que fos l’inici de tot una altra vegada”, finalitza Martí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa