El nom de ‘La Ràpita’ es queda a les portes del mínim nombre de vots

Feia falta obtenir un mínim del 20% dels vots sobre el cens de la població, però l'opció guanyadora n'ha obtingut només un 18,03%

Sant Carles de la Ràpita se seguirà anomenant, de moment, Sant Carles de la Ràpita. L’opció d’escurçar el nom per tal de passar-se a dir ‘La Ràpita‘ s’ha quedat a les portes d’obtenir un mínim del 20% dels vots sobre el cens de la població, una de les condicions que hi havia en la consulta celebrada aquest dimarts. A la consulta hi han participat un total de 3.329 persones (el 26,72% del cens de 12.458 electors). D’aquests ciutadans, n’hi ha hagut 2.246 que han optat per canviar el nom a ‘La Ràpita’ (el 18,03% del cens), mentre que 1.045 persones s’han decantat per mantenir el nom de Sant Carles de la Ràpita. S’han registrat 9 vots en blanc i 28 nuls.

És a dir, que la majoria de persones que han participat en aquesta consulta ha votat fer un canvi de nom, però no ha votat suficient gent com perquè l’Ajuntament tiri pel dret i canviï el nom del municipi. El futur del nom del poble queda ara en mans del ple municipal, que haurà de decidir si tira endavant el canvi de nom com vol ERC o manté l’actual. Cal assenyalar, però, que l’alcalde del municipi, Josep Caparrós, ha manifestat que el resultat “és clar”. Ha subratllat que 7 de cada 10 participants a la consulta han optat per canviar el nom, i ha considerat que el percentatge de participació és “satisfactori”. Caparrós havia indicat prèviament que en cas que no s’arribés al 20% de suports en una de les opcions, seria feina dels grups polítics decidir què es fa amb els resultats.

Després d’això, hauria de ser “un acord, o no, del ple” que posteriorment es traslladaria a la Generalitat, que és qui acaba validant definitivament el canvi de nom. Caparrós també explicava que prèviament s’ha demanat un informe a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per assegurar que l’opció ‘La Ràpita’ té l’aval d’aquest organisme.

Cal recordar que ‘La Ràpita’ era el nom original del poble des de l’edat mitjana, però es va canviar al segle XVIII coincidint amb la construcció d’un port i un canal impulsat per Carles III. Una de les qüestions fonamentals d’aquesta consulta era que els rapitencs tenen molt present que Carles III va ser també el monarca de la dinastia Borbó que va impulsar dues disposicions –la reial cèdula del 23 de juny del 1768 i la reial cèdula del 10 de març del 1770– que ordenaven que l’educació a tot el territori sota el seu domini, incloses colònies d’ultramar, es fes “únicament” en castellà.

Comentaris

    SinChan 12/10/2021 11:10 pm
    El pueblo ha hablado! Y lo que ha dicho es que tienes otras preocupaciones más importantes, pasan del tema. Si tanto interés tienen en cambiarlo los que gobiernan que lo hagan directamente, tienen mayoría, total seguro que lo haran de igual forma, estamos acostumbrados a que ignoren las decisiones del pueblo, cada uno barre para su casa. Lo del 20% mínimo, donde dije digo digo Diego. Seguro que pensaron que hacer el referéndum un 12 de octubre alentaría los votos procambio, pero resulta que seguramente estaban la mayoría disfrutando de un dia festivo

Nou comentari