El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sanitat registra 2.002 casos de coronavirus a l’Estat, amb 47 morts
  • CA

El ministeri de Sanitat ja té registrats 2.002 casos de coronavirus, la meitat dels quals concentrats a la comunitat de Madrid, i 47 morts per la malaltia. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha dit que la previsió és que les mesures que s’han implementat comencin a donar resultats d’aquí a nou o deu dies i que, “en el millor dels escenaris”, en dos mesos “podríem dir que no constatem transmissions”. Simón ha dit que el tancament de centres educatius ja està impactant en el transport públic i que, per això, d’entrada no es plantegen “bloquejar” les vies de comunicacions.

Malgrat això, ha dit que l’escenari és canviant i que calen més dades per valorar els possibles escenaris. També ha admès que hi ha hospitals saturats i que ja s’està treballant en els mecanismes d’abastiment de material mèdic.

Espanya ja té 2.109 casos de coronavirus (470 més que ahir) i hi ha 47 morts per la malaltia. Durant la roda de premsa posterior a la comissió de seguiment de l’epidèmia, Simón ha detallat que la meitat (amb 1.024 casos). El 78% el concentren quatre comunitats autònomes (entre els quals hi ha Catalunya amb 156 casos). La comunitat madrilenya també concentra la majoria de pacients ingressats a l’UCI. Dels 126 que hi ha, 102 estan a Madrid. Simón ha dit que aquesta situació s’explica pel fet que molts dels casos de la zona estan associats a poblacions de gent gran i de risc, on la taxa de mortalitat és més alta.

Madrid també concentra la major xifra de decessos. Dels 47 morts, 31 s’han produït a la comunitat. En el rànquing de xifres, el País Basc ocupa la segona posició amb 225 casos; seguida de la Rioja, amb 179 i Catalunya, amb 156 (31 més des que Salut va donar la darrera dada). Simón ha insistit que les mesures implantades (entre elles, el tancament d’escoles) persegueixen reduir la disseminació de la malaltia, reduir la possibilitat d’exposició i la introducció de la covid-19 en zones on no hi ha transmissió comunitària del virus.

Efectes col·laterals

El responsable del centre ha dit que totes les mesures han de començar a tenir efectes en els propers nou o deu dies. De fet, ha dit que avui mateix ja s’han notat efectes “col·laterals previstos” en el transport públic de Madrid fruit del teletreball i del tancament de centres educatius.

Apel·la a la “responsabilitat”

Simón ha insistit que falta tenir més dades però que, d’entrada la intenció és no bloquejar les vies de comunicació, tot i que sí que ha fet una crida a la població perquè “més enllà de les mesures acordades” sigui “responsable”. “No s’està bloquejant el país però tothom ha d’assumir les responsabilitats que li corresponen”, ha dit. També ha demanat a la resta de comunitats amb baixos contagis que no abaixin la guàrdia.

Dos mesos, en el millor dels escenaris

Des de Sanitat no descarten noves mesures però l’escenari amb el que treballen és que en les properes setmanes comenci un descens de la malaltia. En aquest sentit, ha dit que un cop arribi “l’últim cas nou, haurem d’esperar dos períodes d’incubació per saber si la malaltia està controlada”. “Si tot va bé, ens hem de plantejar un escenari d’un mes i mig o dos mesos per dir que no constatem nova transmissió”, ha dit, tot afegint que “en el pitjor dels escenaris”, la data es pot allargar entre tres i quatre mesos.

Simón ha defensat la gestió que s’ha fet des de Sanitat i ha dit que no es podien prendre mesures abans perquè no haguessin estat efectives en els escenaris que hi havia sobre la taula. En aquest sentit, ha dit que la situació es va precipitar entre diumenge a la tarda i dilluns. “Els casos estaven incrementant més de l’esperat”, ha dit.

Madrid, la més afectada

D’altra banda, Simón ha admès situacions d’estrès en alguns centres hospitalaris, especialment a la comunitat de Madrid. També ha dit que els recursos mèdics són “ajustats” i que “no es poden utilitzar igual que en períodes sense brots epidèmics”.

Malgrat això, ha dit que els transports estan arribant a les comunitats més afectades que “solucionaran el problemes durant els propers dies”. Simón ha insistit, a més, que s’han adoptat mecanismes per fer compres centralitzades.

“Si les mesures són eficaces i es veu descens, les mesures s’aniran relaxant”, ha insistit el responsables del ministeri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa