Sanitat investiga la mort d’una dona que es va vacunar amb AstraZeneca

Tenia només 43 anys

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, estudia la mort aquest dimarts d’una dona de 43 anys a Marbella (Màlaga) que va rebre la vacuna d’AstraZeneca a principis d’aquest mes. Segons ha informat el govern espanyol, aquesta persona ha patit un ictus isquèmic amb hemorràgia que ha provocat la seva mort. L’AEMPS ha registrat un altre cas de trombosi venosa abdominal. Les dues persones s’havien vacunat amb AstraZeneca en els darrers 16 dies. Així doncs, el nombre de notificacions de sospita de reaccions adverses presumptament relacionades a l’Estat espanyola s’eleva a tres. Són tres casos en un context de 975.661 persones vacunades a l’Estat amb AstraZeneca.

La base de dades FEDRA del Sistema Espanyol de Farmacovigilància va registrar les dues noves notificacions de sospites de reaccions adverses aquest dimarts a la tarda. Sanitat ha apuntat que es tracta de tres casos trombòtics “que per si mateixos, tot i que infreqüents, poden ocórrer en la població general“. El Ministeri ha apuntat però que els tres casos “compten amb la particularitat” que els esdeveniments trombòtics s’han associat a una disminució del número de plaquetes en sang. “Aquest fet pot suggerir una activació anormal del sistema de coagulació que s’associaria a aquesta formació de coàguls en localitzacions que no són les més habituals”, ha afegit. 

Davant d’aquests esdeveniments, l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), juntament amb la resta d’agències reguladores i l’Agència Europea del Medicament, està recollint més informació i està portant a terme una investigació exhaustiva per saber si a més d’una relació temporal amb l’administració de la vacuna, hi ha una possible relació causal. Sanitat ha explicat que l’avaluació d’aquestes senyals “pot acabar trobant una causa alternativa a l’administració de la vacuna o no”. En el cas que sigui atribuïble a la vacuna, es poden establir mesures que tractin de minimitzar el risc, per exemple identificar factors que predisposin a l’aparició d’aquest tipus de trombosis i la limitació de l’ús de la vacuna quan es doni aquest factor de risc. La vacunació amb AstraZeneca està aturada durant dues setmanes a l’espera dels resultats dels estudis que estan fent l’EMA, l’AEMPS i la resta d’agències

Comentaris

    Vicenç Ramoneda 17/03/2021 5:39 pm
    Neix el primer nadó amb anticossos contra la Covid. el primer cas de un nadó amb immunitat a través de la mare. És a dir, ella va rebre la vacuna anti-Covid de Moderna a les 36 setmanes de gestació i sense infecció prèvia del virus, segons consta l'estudi publicat a medRxiv i del que s'ha fet ressò Redacción Médica.

Nou comentari