Macip, sobre la nova variant: “Fa una mica de por, però calma”

L’investigador de la Universitat de Leicester i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip, ha dit que sempre que apareix una nova variant de la Covid-19 “fa una mica de por”, però ha volgut posar “una nota de calma” davant la que s’ha identificat recentment al sud del continent africà. L’aparició d’aquesta nova variant amb una constel·lació de mutacions “inusual” ha desfermat una onada de nerviosisme global, amb tancament de fronteres i caigudes a borses.

Macip ha dit en declaracions a Els Matins de Catalunya Ràdio que les primeres informacions indiquen que la nova variant “sembla que guanya terreny a Sud-Àfrica” i en general quan passa això es va substituint l’anterior. “Si és més contagiosa és més difícil controlar la pujada d’onades”, adverteix l’investigador, membre del comitè assessor d’experts contra la Covid-19 del Govern. La nova variant sembla que “té mutacions en la proteïna contra la qual van els anticossos que genera la vacuna, si canvia molt la vacuna no la reconeixerà, però de moment no tenim dades que això sigui així, però és el risc”.

L’expert alertat que “si s’escapa dels anticossos seria un problema”, però insisteix en què “no són ni molt menys les dades que tenim en aquest moment”. “Això demostra el que passa quan el virus circula i muta, que aparegui una variant que s’escapi, és un fet davant del qual cal estar alerta”, ha subratllat.

Macip ha apostat per avançar amb la vacunació de més persones, convencent els indecisos. L’expert ha assegurat que mai s’ha dit que les vacunes frenin els contagis, però sí que la mortalitat ara és més baixa. De fet, segons les dades que ha esgrimit, les primeres onades tenien un 20% de mortalitat entre els contagiats, quan la situació es va estabilitzat el percentatge va baixar al 2-3% i actualment està en un 0,5% de mortalitat, ha recordat. “Les vacunes funcionen”, ha reblat.

Comentaris

    Mentiders Novembre 27, 2021 | 08:46
    Quines dades? Mai hi hagut un 20% de mortalitat. Al principi només es detectaven els casos que ja requerien anar al metge, perquè no es feien proves de detecció generals. No es detectaven la majoria de molt lleus i assimptomàtics.

Nou comentari