?Salut preveu intensificar la detecció de casos amb 500 rastrejadors i triplicar les PCR

"Sembla que tendim a l'estabilització des del punt de vista epidemiològic", assegura Argimon

El nou secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimarts que l’estratègia contra el coronavirus passarà per dues línies d’acció que ha qualificat de molt ràpides: un increment de test PCR, fins a les 24.000 diàries, i un increment en la detecció dels contactes amb fins els ja anunicats 500 rastrejadors, i ha afegit: “La nostra vacuna és mascareta, mans i distància social. Serà simple, però és així”, ha dit.

En la roda de presentació de les línies d’actuació de l’agència després del seu nomenament com a secretari, Argimon ha detallat que la capacitat de realitzar PCR de Catalunya, de 8.000 proves diàries ara –entre 4.000 i 5.000 durant el confinament– arribarà a les 24.000 gràcies a la instal·lació de “petits robots en diferents centres”.

Sobre els rasrejadors anunciats el dijous, seran part integrant dels equips d’atenció primària i “permetran la identificació ràpida de contactes”, entre 10 i 15 per cada positiu de mitjana; i ha afegit que s’han reclutat 214 rastrejadors a l’espera d’arribar fins a l’mig miler de persones amb aquest perfil, que estan en procés de formació. “Aquesta setmana és molt important veure la tendència. Sembla que tendim a l’estabilització des del punt de vista epidemiològic, però insisteixo que cal esperar aquesta setmana”, ha dit Argimon, que ha precisat que la situació ha tingut una traducció de poc impacte en el sistema sanitari –excepte en el cas de Segrià-, i que s’han preparat 24 llits a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona per si cal el trasllat.

Ha concretat que els brots són de transmissió comunitària al Segrià, al Baix Llobregat, a l’Hospitalet ia Barcelona, ??on han entrat per Sants, a part de Figueres: “Tenim zones amb transmissió comunitària”, ha dit, i ha remarcat la importància de controlar els brots perquè no es doni aquesta situació. “Tenim una estratègia ferma de control de l’brot i aquí no podem fallar”, ha dit Argimon, que sobre les dades dels últims tres dies, ha instat a agafar-los sempre una mica amb pinces perquè falten encara resultats d’algunes PCR.

Argimon ha destacat que no es pot caure en l’imaginari que tot es soluciona amb les PCR ni pensar que tot es redueix a això: “No tenim vacuna, no tenim tractament, i l’única vacuna que tenim són les mesures de prevenció”, i ha instat a mantenir un ritme social més baix de l’habitual ia evitar reunions familiars.

 

Ha cridat a la solidaritat amb les persones grans, i ha avisat que prendrà decisions en les que potser calgui recular: “No tindrem cap vergonya en admetre”, ha dit Argimón, que ha emplaçat a la premsa a dues reunions setmanals per avaluar les dades epidemiològiques i el risc de rebrot de cada regió sanitària.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat el nomenament d’Argimon com el d’un perfil “molt oportú” ara mateix pel seu coneixement de l’àmbit assistencial, i ha remarcat que l’Institut Català de la Salut (ICS), que dirigeix ??Argimón , té un paper molt rellevant en la lluita contra el coronavirus, ha destacat la necessitat de treballar en xarxa; i ha agraït la tasca de l’exsecretari Joan Guix i tot el seu equip. “El virus estarà durant molts mesos i necessitem un pla d’acció molt clar”, ha destacat Vergés, que ha citat la implicació de la Conselleria de Treball i Afers Socials per a la realització de PCR també en centres de treball, a part d’estar en contacte amb el món municipal.

Nou comentari