El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut: “El nostre objectiu no és salvar el Nadal”
  • CA

Marc Ramentol, secretari general del Departament de Salut, ha assegurat que l’objectiu de la conselleria “no és específicament salvar el Nadal”. En una entrevista a Els Matins de TV3, el metge ha dit que l’objectiu primer del Govern és evitar una nova onada epidèmica. “El nostre objectiu segon és que aquesta nova onada, si ha de venir, ho faci el més tard possible per poder tenir el màxim de temps per preparar-nos“, ha afegit. Tot i això, el secretari ha reconegut que “tots necessitem fer Nadal” i que es mirarà de “trobar la manera de fer-lo possible”.

Salut reactivarà els cribratges poblacionals incorporant els test d’antígens i amb estratègies per sectors
 

El departament de Salut reactivarà els cribratges poblacionals i ho farà incorporant els tests d’antígens i amb estratègies per sectors. Ramentol ha explicat a  que es recuperarà aquesta estratègia un cop s’ha sortit de la segona onada epidèmica, com ja es va fer a l’estiu, amb l’objectiu “d’anar a buscar el virus abans que vingui”. Ha afegit que es faran servir tests d’antígens, tot i que s’ha mostrat prudent sobre el seu ús i ha dit que no es deixaran de banda les PCR. A més, ha explicat que s’està dialogant amb les patronals per tal d’assolir una “estratègia conjunta” i sectoritzada per fer aquests cribratges. 

Ramentol ha defensat que les mesures restrictives que es van posar en marxa a Catalunya han funcionat i que així ho demostren la baixada de casos, de la velocitat de propagació i de la pressió assistencial, tot i que ha reconegut que “ha costat una mica més” que això es notés a les UCI. Així, ha confiat que dilluns s’estarà “en condicions” de començar la reobertura, tot i no complir-se els criteris inicialment previstos pel propi Govern. 

Per tal d’evolucionar de tram o fase, Salut mirarà que l’RT continuï per sota del 0,9 i que els ingressos continuin baixant. Aquesta evolució podria ser diferent segons els territoris, ja siguin les regions sanitàries o àrees més petites com les comarques o fins i tot municipis.

Un cop iniciada aquesta obertura, no ha descartat “petits augments” en la taxa de transmissió d’aquí a 15 dies però ha afegit que l’important és que es mantingui per sota de l’1. 

Assegura que es pot parlar de testatge massiu

El secretari de Salut ha afirmat que no tot dependrà del pla de desescalada sinó que es reforçarà el cribratge. Així, ha recordat que s’han comprat 8,5 milions de tests d’antigens i per això ha dit que es pot “parlar de testatge massiu”. Ha afegit però que la qüestió és “com utilitzar-los” i ha reconegut que és possible que en les properes setmanes aquests tests “ampliïn l’aplicabilitat en altres sectors on ara no s’estan aplicant”. 

Ramentol ha afegit però que el test dona una “foto fixa d’un moment” i ha apuntat que el més important és “poder mantenir una estratègia”. En aquest sentit, ha explicat que ja s’ha reforçat amb 400 persones l’Agència de Salut Pública perquè a partir de dilluns puguin reforçar les taques de rastreig. 

Sobre el paper de les farmàcies, ha insistit que hi ha qüestions administratives i legals que s’estan acabant d’estudiar per veure quin és el paper que han de tenir sobre els tests. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa