Salut revela quants facultatius té contractats després de ser acusada d’ocultar-ho

El nombre de facultatius de tot el sistema sanitari de Catalunya és de 25.293 (dada actualitzada l’agost del 2021), segons consta en la resposta que el Departament de Salut ha fet arribar a EL MÓN després que el sindicat Metges de Catalunya (MC) hagi acusat el Govern d’ocultar la xifra. Els representants del sindicat, que aquesta setmana han presentat els resultats d’una enquesta demolidora que mostra que el 70% dels professionals tenen algun símptoma de ‘burnout’. En aquesta presentació, el secretari general de MC, Xavier Lleonart, va afirmar que per llei la xifra de professionals contractats hauria de ser pública.

De fet, la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), aprovada l’any 1990, diu que correspon a la conselleria de Salut “l’establiment i la gestió d’un sistema d’informació integrat sobre els professionals que desenvolupen llur activitat a Catalunya, per compte propi o aliè, en centres públics i privats”. Lleonart va dir que el sindicat desconeixia la xifra i que per aconseguir-la s’hauria de fer una investigació centre per centre: “És al·lucintant que hagin de generar aquest esforç per obtenir aquesta dada, que hauria de tenir d’acord amb el que diu la llei”.

El número de facultatius contractats i les hores que treballen anualment poden servir per fer el càlcul del personal que necessita el sistema sanitari. Segons el sindicat —que té 10.000 afiliats—, els facultatius catalans superen les hores que fixa al normativa europea i és per això que es parla de condicions de “semiesclavatge”. Una campanya que iniciarà en breu el sindicat busca ajudar els metges i les metgesses a plantar-se notificant a les direccions de centre que a partir de l’any que ve no pensen treballar més hores de les que tenen contractades i així puguin “recuperar el control de les seves vides”.

Actuar legalment es descarta perquè aquesta situació també és fruit de “la voluntarietat del professional”, la por a represàlies i el “càrrec de consciència” que afecta l’autoestima per l’ús del concepte de “vocació” com a eina per a l’abús. Des del sindicat es reserven el dret a convocar una vaga en els propers mesos, més encara quan veuen els darrers passos del Govern (contractació de psicòlegs, treballadors socials o nutricionistes) com una manera d’augmentar la plantilla amb altres perfils “per fer aparentar davant la població que tenen un sistema sanitari nodrit de bates, però dels que resolen cada vegada n’hi haurà menys”.

Nou comentari