El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’atenció a joves per salut mental es dispara fins al 30%
  • CA

L’atenció a població jove per problemes de salut mental s’ha disparat a causa de la pandèmia de la Covid-19 fins arribar a un increment d’entre un 20 i un 30%, segons ha revelat aquest dilluns el president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Joan Vegué. El doctor Vegué ha remarcat que l’augment més significatiu entre els joves s’ha vist de forma notable en les temptatives de suïcidi.

L’alarma, però, va més enllà dels grups joves. Vegué ha avançat que “aquesta situació es començara notar” tambéen la franja de població adulta i gent gran. Segons el doctor, “fins ara havia quedat oculta el rellevància que ha tingut l’impacte de la pandèmia en la salut mental de la gent gran”, tot i que ha estat una part de la població més afectada nivell de malaltia greu i mortalitat.

Per la seva banda, el director de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí-UAB de Sabadell, Diego J. Palao, ha assenyalat que fins a aquest moment “no s’ha incrementat la mortalitat per suïcidi com a conseqüència de la pandèmia”, però el que sí que es registra és l’augment de conductes suïcides, “sobretot en noies joves a la tornada a l’escola”. Palao ha fet referència a la necessitat d’actuacions preventives.

Vegué i Palao han assistit a la presentació d’una convocatòria de recerca de projectes tecnològics innovadors que incideixin en la salut mental llançat pel Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (Cimti) —que impulsa la Fundació Leitat—, que té el suport del Departament de Salut. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha emmarcat la tasca del Cimti en el conjunt d’eines del Govern per abordar els problemes de salut mental, que són una prioritat.

Els projectes que poden presentar-se al repte del Cimti 2021 han de suposar algun tipus d’innovació tecnològica, en aquest cas ha de posar el focus en la salut mental. Els projectes seleccionats poden rebre ajuda per desenvolupar-se i preparar-se pel seu llançament la mercat, ha explicat en la roda de premsael president del Cimti, Manel Balcells.

De la seva banda, Argimon ha recordat que Salut ha posat en marxa un Pla de Benestar Emocional amb 150 persones per detectar problemes de salut mental en l’àmbit comunitari, i que en dues setmanes comença la formació dels 52 equips d’atenció domiciliària per a infants i joves. Els equips aboraran la depressió, l’ansietat o el transtorn alimentari des dels domicilis dels afectats. A banda, Salut també ha endegat un pla de prevenció del suïcidi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa