El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brot de legionel·losi amb vint-i-sis afectats
  • CA

Brot de legionel·losi a Montmeló i Montornès del Vallès. Salut Pública investiga, en col·laboració amb aquests dos consistoris, un brot que s’ha produït durant les dues darreres setmanes en aquests municipis del Vallès Oriental. Ja hi ha vint-i-sis casos detectats entre el 5 de novembre i aquest dijous. Els casos van iniciar símptomes entre el dia 5 i el 15 de novembre. D’aquests vint-i-sis casos, deu no van requerir ingrés hospitalari, dos casos van requerir ingrés però ja han estat donats d’alta i catorze casos continuen encara ingressats. Els afectats son dinou homes i set dones d’entre 37 i 92 anys. Salut assegura que no es pot descartar, a data d’avui, que puguin aparèixer més afectats en els propers dies atès que el període d’incubació de la malaltia pot ser de fins a catorze dies.

Salut Pública va detectar aquest brot a partir de la consulta a urgències hospitalàries o ambulatòries, on els professionals van confirmar el diagnòstic de legionel·losi. Tant la investigació epidemiològica com la investigació ambiental s’han iniciat al mateix dia que s’ha declarat el brot, recollint la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on han pogut contagiar-se i duent a terme inspeccions a les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua. També s’han recollit mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar.

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc del tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’ha recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre la font dinfecció del brot. S’han reforçat tant les activitats de vigilància epidemiològica com d’investigació ambiental, i s’ha informat a tots els centres hospitalaris de la zona així com els centres d’atenció primària.

La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada per una bactèria anomenada Legionel·la. Causa dues malalties: la febre de Pontiac, que normalment és lleu, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, potencialment mortal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa