El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut incorpora 45 professionals en CAPs per abordar el benestar emocional
  • CA

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest divendres al CAP La Florida de L’Hospitalet de Llobregat la incorporació de 45 professionals que treballaran en un pla dirigit a abordar el benestar emocional de les persones. Es tracta d’un treball comunitari de detecció de problemes psicosocials i no d’atenció a pacients. El projecte s’orienta a la detecció “precoç” dels factors que podrien implicar problemes mentals per a les persones a llarg termini.

Aquests 45 professionals formen part del conjunt de 150 que es volen incorporar al llarg d’aquest any i durant el 2022, seguint el mandat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fixat la salut mental com un aspecte prioritari pel Govern. Com que el volum és reduït la distribució a través del territori es fa a través d’un índex que informa dels territoris més deprimits econòmicament.

Preguntat sobre si aquestes noves contractacions implicarien restar pressupost de l’atenció primària, Argimon ha dit que el projecte “no xucla” pressupost sinó que suposa en tot cas “un increment”. Alguns col·lectius de primària havien mostrat recels pel fet que veien aquest pla com una despesa afegida al sector, molt tocat per la pandèmia.

Els professionals que participen en aquest projecte tant poden ser psicòlegs, com treballadors socials o infermeres, ha dit Argimon, que ha subratllat que no són professionals per qui una persona pugui demanar visita. La feina que han de fer aquests professionals és comunitària, a través d’escoles o altres referents de la comunitat, treballant “en xarxa” amb el CAP, ha explicat per la seva banda la responsable el projecte al centre de La Florida, Carlota Vázquez.

Argimon ha explicat que aquesta feina sobre el benestar emocional ja l’estaven fent els CAPs però amb la pandèmia s’han posat més en relleu. “No podem arribar a tot arreu”, ha admès el conseller. I és per això que cal fer aquesta contractació extra, que l’any vinent s’ampliarà incloent altres perfils, com són ara els nutricionistes.

El director del CAP La Florida, Sebastià Calero, ha explicat que les noves incorporacoins aporten “valor afegit pel maneig del patiment emocional” de persones de la comunitat. Calero també ha considerat que incrementarà l’eficiència de l’equip en aquest àmbit “a l’hora de fer acompanyament a les persones en risc o que ja tenen malestar emocional perquè no desemboquin en malalties mentals greus”. En l’ambit escolar aquest CAP ja intervé en col·laboració amb professors després de detectar alguns comportaments sobre autopercepció corporal i maneig de les emocions preocupants entre els estudiants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa