La secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, ha recomanat aquest dimecres a la població que en les properes festes de Nadal redueixi la interacció social i “es mantingui en un nivell restringit de relacions personals”. Cabezas s’ha referit al “grup bombolla ampliat a un o dos grups”, integrat per membres de la família i “un grup limitat de contactes”. Salut considera que les dades actuals son “preocupants”, tenint en compte, per exemple, que dimarts hi va haver 9.127 visites relacionades amb Covid a centres d’atenció primària i la setmana passada n’hi va haver 41.000, xifra que va suposar un increment del 35% en relació a la setmana anterior.

Cabezas ha dit que el primer impacte de la sisena onada es nota a l’atenció primària, però de moment no ha arribat al nivell de la cinquena onada, quan els CAPs van arribar a tenir 41.000 visites en un sol dia. “La situació encara és molt diferent a la cinquena onada, amb un increment d’activitat a primària altíssima”, ha dit la secretària de Salut Pública. L’impacte en ingressos a hospitals i en unitats de cures intensives des del cap de setmana també preocupa.

La secretària de Salut Pública ha recordat que la incidència puja a tot Europa i ha insistit que és molt important vacunar-se. Cabezas ha donat algunes dades. En majors de 12 anys les persones no vacunades la possibilitat de ser hospitalitzat és 2,3 vegades més gran. Pel que fa a entrar a la UCI, la possibilitat d’entrar-hi pels no vacunats majors de 12 anys és 4,2 vegades més gran. Pel que fa a persones de més de 50 anys es multiplica per tres la possibilitat de ser hospitalitzat o per cinc la possibilitat d’entrar a la UCI. A banda, en tots els grups d’edat, l’estada a la UCI si s’està vacunat és menor. Per exemple, en el grup de 60 a 69 anys, una persona vacunada que requereix hospitalització hi passa vuit dies i si no està vacunada 10,7 dies.

Cabezas ha comparegut al costat de Magda Campins, presidenta del comitè assessor d’experts contra la Covid-19 del Govern. Campins ha explicat els criteris d’aquest comitè —les recomanacions del qual no són vinculants—, segons els quals en aquest moment Catalunya es troba en situació de “risc alt”, que és quan hi ha una incidència acumulada de 14 dies d’entre 75 i 200 casos per cada 100.000 habitants, una taxa de TARs positius per damunt del 4%, una sobrecàrrega de la primària de 10.000 visites diàries per Covid-19 o un increment setmanal superior al 10%. Actualment l’IA14 a Catalunya és de 165, els TARs positius són un 8,5% i les visites a primària fregaven ahir les 10.000.

En aquest context de risc alt, els experts recomanen que també es demani el certificat covid en teatres i cinemes, entorns que el Govern ha deixat fora de l’ampliació de l’ús del certificat Covid. Campins ha dit que es demanava aquest certificat per aquests espais a partir de l’evidència científica, tot i que sí ha admès que en cinemes hi ha menys evidència.

Pel que fa a la vacunació, Cabezas ha dit que “en pocs dies es posaran en marxa les terceres dosis per a majors de 60 anys”. Des del 25 d’octubre ja s’ha posat gairebé mig milió de terceres dosis en els grups on s’ha obert. Les dosis de record per a persones de 60-69 anys, que majoritàriament han rebut AstraZeneca, rebran la dosis al cap de tres mesos d’haver rebut la segona, tant pot ser Moderna com Pfizer.

Comentaris

  Negacionistaconspirador Novembre 24, 2021 | 15:16
  Tota aquesta colla de xusma i màfia que està treballant per BlackRock i que paguem amb els nostres impostos quan pensa dimitir. Ja que van dir que al 70% tot tornada a la normalitat "Fake news" però escalar com que estem a les ordes de BlackRock i al final tot és per beneficia a la major màfia americana.
   Fora populisme i ignorància Novembre 24, 2021 | 18:46
   Quin comentari més poca-solta, aquest babau hauria de passar una temporada per una UCI així se n'assabentarà d'on viu.
    Negacionistaconspirador Novembre 24, 2021 | 21:37
    Aquest babau està treballen en una UCI 10 hores al dia beu una colla de pacients que estan vacunats de la 2 dosis i fins i tot alguns de la 3 dosis.
     NoFotem... Novembre 25, 2021 | 12:44
     I aquest treballador de la UCI, que se li suposa te una carrera, no sap diferenciar entre "veu" i "beu"!? Em costa de creure -.-

Nou comentari