Salut demana als positius per tests ràpids que no vagin al CAP

El Departament de Salut ha recomanat als positius de Covid-19 per test d’antígens que no vagin al Centre d’Atenció Primària per la saturació de la sisena onada amb la variant òmicron. La recomanació arriba en un context d’escalada de les infeccions -que arriben als 17.000 casos diaris- i d’augment de la pressió assistencial al primer nivell de la xarxa sanitària. Si el test és positiu, la recomanació del Salut és aïllar-se 10 dies al domicili, sense que calgui repetir la prova al CAP.

Aquestes són indicacions, segons subratlla Salut, del procediment d’actuació enfront casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en fase II de mitigació. El Departament dirigit per Josep Maria Argimon també indica que si no hi ha símptomes o són lleus o no cal la baixa, es pot contactar telemàticament amb el CAP per comunicar el positiu i que s’inclogui a la història clínica de l’afectat. El protocol del qual informa Salut estableix que la persona afectada rebrà un missatge a través de telefonia mòbil en què podrà reportar els contactes estrets.

En cas que calgui la baixa, la recomanació és, igualment, contactar de forma telemàtica amb el CAP o per telèfon. Si els símptomes empitjoren o la persona es troba malament, sí que es recomana anar al CAP o trucar al 112 si és un cas urgent.

A banda, aquest dilluns experts britànics han aconsellat a la gent que es fregui tant el nas com la gola amb els test d’antígens per tal que el resultat sigui fiable, ja que es donen casos de falsos negatius. La professora Jennifer L Rohn, biòloga cel·lular de la University College London, recomana que s’agafi una mostra també de la gola i no només del nas. Assegura que va fer-se diverses proves negatives amb tests d’antígens fins que va provar d’agafar també una mostra de la gola. En aquesta última prova, el resultat va ser positiu, pel que recomana recollir també una mostra de la gola.

Nou comentari