El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut gestionarà íntegrament l’atenció sociosanitària
  • CA

El Govern ha aprovat aquest dimarts traspassar la gestió integral de la prestació sociosanitària en 97 centres de tot Catalunya al Servei Catala de la Salut (CatSalut). La mesura té per objectiu una major integració dels serveis sociosanitaris, que millori l’eficiència, la simplificació i la celeritat en la gestió. L’atenció a la gent gran és un dels punts més calents de la pandèmia de la Covid-19, després que l’inici de l’emergència sanitària causés estralls en residències i altres espais de trobada de persones grans o dependents.

El traspàs d’aquestes competències al CatSalut del Departament de Salut s’ha fet mitjançant l’aprovació d’un decret llei de promoció i finançament de l’atenció sociosanitària, que modifica un anterior de fa vint-i-un anys. El canvi, que suposa transferir més competències al departament que lidera el conseller Josep Maria Argimon, s’impulsa en coordinació amb Drets Socials, segons ha informat el Govern.

L’abril del 2020, l’aleshores Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va cedir les competències en matèria d’assistència a la tercera edat a la conselleria de Salut. La mesura arribava després de les crítiques que va rebre la gestió de la crisi en l’àmbit de la gent gran que va fer qui era aleshores el conseller responsable de les residències, Chakir el Homrani. Les dificultats en la gestió de la Covid-19 a les residències i els centres de dia va fer que la primera onada del virus causés milers de morts en aquests entorns. Aquesta situació, que s’ha reproduït en molts països de tot el món, està generant una remodelació del model organitzatiu en l’àmbit de l’atenció a la gent gran.

Segons el Govern, en el marc de la pandèmia, les derivacions a centres sociosanitaris constitueixen un element clau per ajudar a mantenir l’activitat hospitalària i donar suport tant a les residències com a l’atenció primària i comunitària, per la qual cosa ha estat necessari incrementar la capacitat de llits en alguns centres de la xarxa sociosanitària. Els centres sociosanitaris són dispositius sanitaris especialitzats en atenció geriàtrica i pal·liativa que formen part del sistema de salut públic de Catalunya. La xarxa sociosanitària està formada per 97 centres i 8.500 llits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa