Salut alerta de la “doble onada” que pateixen els hospitals

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha alertat que actualment ja s’ha de parlar d’una “doble onada”, la dels casos de la variant Delta i la d’Òmicron. “Als hospitals encara és majoritària la Delta”, ha explicat Cabezas, que ha assenyalat que els nous contagis són tots de la variant Òmicron. “És una variant més lleu, però pot ser preocupant si augmenten molt els casos”, ha afegit abans de parlar de la necessitat de vacunar-se per evitar el risc de ser hospitalitzat.

La directora del Servei Català de Salut, Gemma Craywinckle, ha demanat no anar als centres d’atenció primària en cas de tenir símptomes lleus. Per això, actualment Salut dona per bo el resultat d’un test d’autodiagnòstic i no el confirma amb PCR, pel que no cal anar al CAP. “El ciutadà no es queda sense accés al sistema. Un cop comunica el positiu rebrà un SMS per reportar els contactes estrets i gestionar la baixa sense anar al centre de salut”, ha explicat Craywinckle. “Si tothom fa els tràmits per via telemàtica la gent que no té accés té més facilitats per fer-ho presencialment”, ha demanat la directora del CatSalut.

Aquest dimarts hi va haver més de 52.000 consultes al CAP, el que suposa “una pressió assistencial molt alta” i, segons Cabezas, el que ha portat el Govern a prendre mesures. “Altres països que han aplicat mesures poblacionals ja estan baixant en casos”, ha assenyalat.

Urgència per intensificar la vacunació de terceres dosis

“La incidència ha pujat de forma vertiginosa, sobretot en el grup de 20 a 29 anys”, ha explicat Cabezas, que ho ha relacionat amb la cobertura de la tercera dosi que tenen els grups de més edat i que ha frenat la incidència. “No sabem l’evolució, però previsiblement els casos seguiran pujant”, ha afegit la secretària de Salut Pública, que ha instat a intensificar la vacunació.

Salut ha informat que ja s’han posat més de 13 milions de dosis, de les quals 1,8 milions són terceres dosis. Un 95% de les persones residents ja han estat vacunades amb la tercera dosi, el que ha permès reduir la incidència en aquest grup d’edat.

Gairebé 23.000 casos nous

Els contagis segueixen disparats tres dies abans de Cap d’Any. El Departament de Salut ha informat aquest dimecres que en les darreres 24 hores s’han registrat 22.972 nous casos positius de Covid-19 a Catalunya. Després que aquest dimarts es batés el rècord absolut de contagis registrats en un sol dia des que va començar la pandèmia (24.006), ara el nombre de contagiats en un sol dia segueix mantenint-se per sobre dels 20.000. Amb les dades actualitzades d’aquest dimecres, ja s’han registrat un total de 1.169.431 casos positius amb PCR o test d’antígens des que el coronavirus va arribar a Catalunya. La investigadora Clara Prats ha afirmat aquest dimecres que és probable que en els propers dies ens trobem amb unes xifres de contagis diaris que oscil·lin entre els 20.000 i els 30.000.

Comentaris

    Aigualit Desembre 30, 2021 | 13:11
    ¿A banda d'alertar, fan alguna cosa mès? ¿no eren aquests que deian que quan puguesin gestionar la pandèmia, seriem l'admiració del món? ¿serveix la gestió de la pandemia (i d'altres temes) per part de la Generalitat d'exemple del caos que tindrem si alguna vegada tenim reich publica catalana? Salut i força. NO a la repùblica catalana.

Nou comentari