El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut activa ‘ContacteCovid.cat’, una eina digital per identificar positius de Covid-19
  • CA

El Departament de Salut ha informat aquest dimarts sobre la posada en marxa de ContacteCovid.Cat, una app que presenta com a eina “complementària al circuit de seguiment i identificació de contactes de Covid-19 que funciona a partir de l’enviament de missatges SMS“. Es tracta d’una aplicació web, no mòbil, que permet que des del moment que una persona se li prescrigui una PCR per ser sospitosa de Covid-19, pugui reportar els seus contactes estrets. Això permetria que en cas que fos positiva, els seus contactes estrets rebessin un SMS a través de l’eina ContacteCovid.cat.

Aquesta eina no té res a veure amb l’app Radar Covid que impulsa l’Estat i que Catalunya encara no ha adoptat. Fonts de Salut han especificat que Radar Covid encara no funciona en territori català però que està previst que cohabitin. Radar Covid és una aplicació mòbil que funciona a través de bluetooth. Els seus usuaris poden conèixer si la seva exposició al virus és alta en fucnió de si l’app ha registrat que hagi estat a prop i durant més de 15 minuts d’algú que ha notificat que és positiu.

En un comunicat, Salut ha explicat que “la principal novetat de la plataforma” alternativa “és que permet comunicar proactivament els casos sospitosos, positius i estrets, ja que aquests rebran un SMS quan així se’ls consideri”.

La directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut (CatSalut), Rosa Romà, ha recalcat en declaracions recollides en una nota de premsa de Salut, que l’aplicació té com a objectiu “millorar la capacitat d’informar i implicar a les persones amb sospita de Covid-19 i positives de les mesures d’aïllament i de la declaració de contactes pel rastreig epidemiològic i per avisar el més aviat possible als contactes estrets” i demana que la ciutadania “estigui atenta als SMS per trencar entre totes i tots la cadena de contactes”.

[r:1]

Per la seva part, Pol Pérez Sust, director de l’Àrea de Sistemes d’Informació del Servei Català de la Salut, ha remarcat en la mateixa nota del departament la necessitat de crear una eina amb aquestes característiques: “Permet que el Sistema de Salut de Catalunya s’adreci directament al ciutadà”.

Proves a tot Catalunya per sorpresa

D’acord amb Salut, l’eina ja ha estat provada a tot Catalunya des del dijous passat i fins aquest dilluns es van enviar 12.118 SMS a casos sospitosos i 5.165 a confirmats, dels quals van accedir 18.943 vegades i 7.812, respectivament. Per tots dos directors d’àrea, és una bona rebuda tenint en compte que no s’havia informat a la població d’aquesta nova eina. En aquest espai, l’usuari també rep informació de com gestionar la baixa laboral o la necessitat de fer un bon aïllament o quarantena.

En aquesta primera fase del projecte, l’enviament dels SMS als contactes estrets està en fase de desenvolupament. Durant aquest segon esglaó de projecte, també s’enviarà un SMS quan la PCR surti negativa. Actualment els usuaris poden veure els resultats de les proves en el portal La Meva Salut, l’espai personal de salut digital que permet accedir a aquesta informació, que ha patit un increment de les altes durant la pandèmia. Si l’aplicació ja venia d’una tendència a l’alça, al 2019 van acreditar-se 38.010 usuaris més que l’any anterior (225.705 el 2018 i 265.715 el 2019), durant el 2020 ja han fet el mateix tràmit 747.403 usuaris, ha informat Salut.

Més informació en breu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa