Un “ritual de sanació” serviria per exorcitzar el bisbe de Solsona si es conclou que l’ha posseït el diable

Fonts de l'església catalana confirmen que Novell era l'exorcista del bisbat solsoní

El bisbe emèrit de Solsona Xavier Novell podria enfrontar-se a “un ritual de sanació” en el marc d’un procés d’exorcisme si el fruit de l’anàlisi que pugui fer el bisbat de la seva situació conclou que ha estat “posseït pel diable” arran de l‘afer amorós que s’ha destapat. Així ho han confirmat fonts eclesiàsitques consultades per EL MÓN aquest dimarts sota la condició d’anonimat. “Els exorcistes existeixen i sí, ell ho era també; aquest servei i tasca d’exorcista dins del bisbat de Solsona l’exercia ell mateix”, comenten les mateixes fonts. En d’altres bisbats catalans el servei d’exorcisme recau en mossens i no pròpiament en el bisbe.

L’exorcisme és una pràctica que l’opinió pública relaciona més amb la ficció, però les fonts consultades per EL MÓN confirmen que és una realitat dins de l’església catalana. “No hem deixat de creure que hi ha el bé i el mal: hi ha coses que vénen de Déu i coses dolentes que vénen del mal; al llarg del temps, el mal s’ha considerat com a subjecte, de manera que igual que el bé l’atribuïm a Déu, el mal s’atribueix al Diable”.

La mateixa font explica que al llarg del segle XX l’exorcisme “ha quedat molt apaivagat, no hi ha hagut una reflexió dins de l’església: així com hi ha coses que s’han actualitzat, l’exorcisme ha quedat com un element més tradicional i històric”. Així mateix, continua la font consultada, “com en tot a la vida, hi ha de tot en aquesta institució, i hi ha gent a qui atrauen més unes coses que unes altres, però no hem deixat mai de considerar la lluita conra el mal també —com la justícia social— com a subjecte”.

En què consisteix l’exorcisme?

Aquest procés d’exorcisme arrencaria quan s’observessin indicis. “Quan es troben símptomes que hi hagi alguna possibilitat o motiu de possessió diabòlica cal analitzar primer si és un problema psicològic o psiquiàtric; qui fa l’anàlisi d’això és una altra història, però si es considera que és així hi ha una sèrie de ritus i pràctiques de sanació”. La font no sap concretar quin és el ritual que aplica el Bisbat de Solsona perquè cada bisbat té el seu propi. Els rituals de sanació són “molt residuals, però existeixen”, si bé “no s’ensenya”, però “hi ha gent a qui aquests temes els motiven especialment i intenten saber”. Novell era un d’ells, però això era l’exorcista, tot i que segons el bisbat ara no s’hi pot comunicar perquè s’ha canviat el número de telèfon.

La mateixa font apunta que en els ambients eclesiàstics el que ha impactat més de l’afer Novell és la dimissió del bisbe, però no pas els motius. A més a més, Novell continua sent bisbe. “La única cosa que ha fet ha estat plegar de la feina, de l’ofici encomanat pel Papa de governar el bisbat, fins que el Papa no digui el contrari continua sent bisbe”. I és més, en cas que vivís amb la dona de qui s’ha enamorat estaria vivint “en pecat”. “El Papa es va encarregar fa quinzer dies que no quedés desgovernada la diòcesi, amb la persona entenc que estan dilucidant què han de fer i aquest pot ser un procés ràpid o molt lent”.

Comentaris

  Català 07/09/2021 8:13 pm
  Aixó potser quedava bé per al pobre Mossen Cinto Verdaguer que- en paaraules d'un seu biógraf- vivia en un altre món. Però que en ple segla XXI ens surtin amb aquesta......... Llavors no entenen perquè el personal se'n fot d'ells.
  fat boy 07/09/2021 8:34 pm
  Doncs que ho retransmetin per la tv3. Veure un bisbe rodant el cap, vomitant bilis verda i cagant-se en Deu i sa mare arreglaria el pressupost de la tele durant anys. El video es vendria com el pa calent a tot el mon.
   Paulí 11/09/2021 9:57 pm
   Ha, ha... Molt bona aquesta.
  Cat-2 07/09/2021 9:07 pm
  Marededeusenyorivergedelpetroli, s'han vengut l'enteniment aquests de la església
  Mikelet 07/09/2021 9:07 pm
  Més que posseït pel diable, jo diria que ha estat posseit x una altra cosa. Tu ja m'entens
  Sr. Floïd 07/09/2021 9:37 pm
  Vaja, aquest ja no es un dels mites del indeprendentisme, quina pena.
  Aigualit 07/09/2021 9:43 pm
  Proposta: fem un 3x1, Torra(t), Putxi i Novell, aprofitem la binentesa.
  Luisnomeacuerdo 08/09/2021 12:03 am
  Venga una vez que cojáis carrerilla seguid con los fanáticos fascistas independentistas de la asociación de nazis cabreados y odium catalán.
  remigio III 08/09/2021 10:41 am
  Com a una cabra. Aquesta gent està com una cabra legionària. Un uniformat de catòlic que actua correctament, sense aprofitar-se de xiquets ni xiquetes, que s’enamora d’una dona , com ja va fer un rei, es declara i deixa el seu confort per ella… volen fer-li un exorcisme… El que pense és que aquí, està condemnada la decència.
  Boletaire 08/09/2021 11:19 am
  Estan torrats ells i el diable.
  Doctor Strangelove 08/09/2021 11:45 am
  Però suposo que el ritual és per treure-li totes les carallotades indepres que té al cap, el paio aquest, oi?

Nou comentari