Arenas avisa de “restriccions” per Nadal si les dades continuen creixent

El físic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i membre del comitè assessor d’experts contra la Covid-19 del Govern, Àlex Arenas, ha advertit aquest divendres en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio que, “tal i com està la situació” de la pandèmia a Catalunya, “és possible que el Nadal sigui complicat”. És més, l’expert ha apuntat que pot ser que retornin les “restriccions de no barrejar bombolles”, que ja hi va haver en les anteriors onades. Arenas ha defensat que tothom es faci tests d’antígens “contínuament” i “ser conseqüents amb el nostre estat de salut”, fent els aïllaments i demanant al CAP una PCR de confirmació, per confinar-se si és necessari i evitar contagis.

Arenas ha insistit que “si continuem pujant al ritme actual” tindrem “un Nadal complicat i i un gener encara més complicat”. L’expert ha recordat la incertesa al voltant de la variant Òmicron, de la qual a Catalunya se n’han confirmat dos casos. Quan es resolguin dubtes sobre la variant, ha afegit, “estarem en un escenari que també ens farà repensar les dades admissibles o no admissibles pel nostre sistema de salut”. “Si no fem un control personal de la pròpia salut ho tenim magre perquè les dades continuen pujant, anem a bon ritme, i si no s’imposa cap mesura per aturar-ho el certificat no serà suficient ni de bon tros”.

L’expert ha descrit el pont que comença aquest cap de setmana com “un accelerador de la pandèmia” i que la mobilitat que hi haurà “pot implicar que la transmissió” del virus “s’incrementi”. Davant d’aquest fet, ha afegit Arenas, “seria molt recomanable que tothom anés amb un test d’antígens negatiu molt recent i que es faci el mateix durant les vacances i a la tornada, sobretot”. El científic ha comentat que es tracta de “saber el nostre estat de salut” per prendre mesures si cal. “Ara ja no estem al 2020, sinó al 2021, i tenim eines que hem d’usar: la vacunació, la mascareta —que no cal ni comentar— i el test d’antígens, que és una altra que tenim a les nostres mans i l’hem d’usar de forma freqüent perquè ens ajudaria moltíssim”.

Arenas ha dit que la mesura del certificat covid de la UE que s’ha implementat aquesta matinada pretén “d’alguna manera intentar evitar en llocs de transmissió elevada que n’hi hagi més si hi ha persones que no tenen un test o no s’han vacunat”. El físic ha remarcat que “com que sabem que fins i tot els vacunats es poden infectar i infectar altres —perquè la vacuna és protectora contra la malaltia greu—” fer tests de “manera freqüent” és una mesura necessària. Des de fa alguns mesos els test ràpids es poden comprar a la farmàcia per fer a casa.

Sobre la vacunació obligatòria i el confinament de facto de no vacunats a Alemanya, Arena ha dit que “semblen mesures dràstiques” però ha criticat el fet que “sempre ens estem mirant el melic a Europa” quan “el problema el tenim a la resta del món”. Arenas creu que caldria fer una “acció solidària síncrona” per ajudar a millorar la cobertura vacunal de països que ara tenen “nivells irrisoris”. “Ens estem preocupant de la població europea quan tot el perill el tenim fora d’Europa per una vacunació baixa”. El científic català creu que cal “un pla a nivell mundial perquè tota la població tingui almenys una dosi de la vacuna, que evitaria el risc d’hospitalització i mort”.

Comentaris

    Negacionistaconspirador Desembre 03, 2021 | 10:16
    I la vacuna de què està servint gent com tu és aquella que ha anat dient abans beneiteries com que la vacuna no en salvaria de la tercera onada, però si de la quarta i ja anem per la sisena o que en arribar al 70% tot tornaríem a la normalitat. Vosaltres sí que sou més falsos que un duro Sevilla. Vostès al final sol sou un portaveu de BlackRock que diuen el que BlackRock vol que dieu. Volem experts de veritat d'aquell que no li agraden a BlackRock i d'aquell que deien que arribaríem a la sisena onada i fins i tot deien que la immunitat de grup no existia volem experts que diguin la veritat tota la veritat. Però asclar experts que diguin la veritat estan censurats als mitjans de comunicació controlats per BlackRock perquè el que no es pot dir és que tot això és una trama mafiosa i corrupta de BlackRock per ganya molts dines de moment ja són 16 Bilions de dòlars "I cada dia anant suma'n".

Nou comentari