Les residències de gent gran recuperen la normalitat en part

Les mesures contra la Covid-19 es relaxen a les residències de gent gran, segons han informat els departaments de Drets Socials i Salut en un comunicat. L’adaptació del protocol persegueix la normalització de les visites i de les sortides dels usuaris. Les noves normes també permeten recuperar les activitats individuals i grupals. Aquest canvi es justifica perquè aquestes activitats es consideren clau per al benestar emocional dels residents. Segons dades de la Generalitat, aquesta actualització del protocol es fa en un moment en què s’ha fet la vacunació massiva de residents (96,7% amb la pauta completa) i treballadors (91,3%), i un cop superada l’última onada protagonitzada per la variant Delta.

A les residències amb categoria verda, on hi entren aquelles en les que els residents no estan exposats al virus, no hi haurà límit en el número de visitants ni en la durada de les visites de familiars, amics i cuidadors. Tot i així, es mantindrà el requisit de cita prèvia. Així mateix, es recupera la possibilitat de fer visites a les habitacions dels usuaris.

El protocol també estipula que es mantinguin les mesures de protecció recomanades (mascareta quirúrgica i rentat de mans) i permet mantenir contacte físic amb tots els residents en les visites dels familiars i amics, fet que es considera que aporta un benefici terapèutic. Els canvis impliquen també recuperar tant l’hora com la durada de les visites que hi havia abans de la pandèmia, ajustant-ho només a les condicions físiques que permetin garantir les mesures de protecció, explica el comunicat.

Com aniran les coses a les residències ‘grogues’

Pel que fa a les residències en situació groga —i per tant on el virus hi és present—, es normalitzar el règim de visites en les zones que estan habilitades, però sense contacte directe dels visitants. El contacte directe es podrà tenir en residències grogues i vermelles quan el suport i el procés d’atenció a les persones ho aconsellin i, especilament, en situació de final de vida. En aquest cas cal fer ús de les mesures de protecció.

Quant a les sortides, tant si són curtes d’una estona, com de dies, no tindran cap límit ni en el número ni en la durada. En sortides superiors a tres setmanes, les persones no vacunades o incorrectament vacunades s’hauran de realitzar una prova PCR i fer un aïllament després.

Continuen els grups estables de convivència

D’altra banda, el protocol manté els grups estables de convivència. Aquests grups podran arribar a ser de fins a 25 persones, segons les possibilitats organitzatives de la residència, apunta el comunicat, en les residències verdes. Així mateix, els ingressos nous de persones correctament vacunades, o que haign passat la Covid-19 en els tres mesos abans, no necessitaran cap prova de cribratge ni quarantena inicial en les residències amb una cobertura vacunal dels residents del 85% o superior.

El comunicat també informa que els cribratges als professionals s’adaptaran a la situació epidemiològica actual, i el personal correctament vacunats mantindran una PCR quinzenal. En canvi, per a les persones no vacunades o incorrectament vacunades serà setmanal. Pel que fa als professioanls externs, com ara podòlegs o perruquers, i els col·laboradors esporàdics que tinguin contacte directe amb els residents i que estiguin correctament vacunats, no es farà cap test de cribratge. En el cas de no estar vacunats o estar incorrectament vacunats, abans d’accedir a la residència caldrà que portin un TAR negatiu fet en les 72 hores anteriors.

La demanda de l’associació catalana de residències

Aquesta mateixa setmana l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha demanat a la Generalitat que estableixi un certificat covid digital específic per al sector d’atenció a la gent gran en situació de dependència. Aquest certificat hauria de fer les funcions de passaport sanitari i seria obligatori per a professionals i familiars en contacte amb persones dependents, segons informa l’agència ACN.

L’ACRA ha defensat que aquesta eina permetria protegir “encara més” un dels col·lectius més vulnerables. La presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, ha dit que es parla molt del respecte a la decisió de no vacunar-se però” s’ha preguntat on està el respecte o el dret que té un familiar que està en una residència a que l’atengui una persona vacunada?”. “Com podem garantir una plena seguretat si hi ha familiars no vacunats que accedeixen a un centre residencial?”, s’ha preguntat també Pascual.

La patronal ha apuntat que, segons dades del Departament de Salut, les xifres de no vacunats van del 6% dels professionals de residències fins al 26,5% dels majors de 12 anys en l’entorn comunitari. L’ACRA ha alertat sobre els riscos d’aquesta situació ara que es flexibilitzen les mesures per accedir als centres residencials.

Nou comentari