El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Què hem de tenir al rebost per estalviar i anar al super només quan cal
  • CA

Anar al supermercat pot ser una activitat divertida per algunes persones, però la majoria ho consideren tediós i avorrit. A més, anar massa al supermercat pot acabar sent contraproduent, ja que pots caure en temptacions i capritxos innecessaris o pots perdre temps valuós que dedicar a altres activitats més divertides. Per evitar comprar massa i gastar més del previst, és important seguir alguns consells. La marca TK Home Solutions assenyala que la mitjana de compres al supermercat que es fa a l’estat espanyol és de 45 per any. Això es tradueix en què un 85% de les cases van a comprar dos cops per setmana i únicament n’hi ha un 8% que van una vegada al mes al supermercat. Les dues opcions semblen exagerades, però, quina és la freqüència de compra ideal?

Segons els estudis d’aquesta empresa el millor és fer una compra mensual de productes que no caduquen ni es fan malbé i fer-la a superfícies mitjanes o grans. Pel que fa als productes frescos com ara fruita, verdura, carn o peix, es recomana una compra setmanal a comerços de proximitat o mercats. Però, què passa si anem massa a comprar? Les conseqüències són diverses:

  • Perdem el temps al supermercat deambulant sense saber què necessitem
  • Fem una despesa exagerada de combustible en cas que hi anem en cotxe
  • Correm el risc de comprar més del que necessitem perquè contínuament hi ha ofertes en les que caiem tot i no necessitar el producte
  • Caiem en la temptació de comprar productes de pitjor qualitat o menys saludables

Quins són els productes imprescindibles per tenir un bon rebost?

Els productes que són un must al rebost són sobretot aquells que no tenen una data de consum pròxima i no es fan malbé ràpid. Els productes que sempre hem de tenir al rebost de casa són:

  • Arròs: És una font important de proteïnes i carbohidrats que pot durar més de dos anys si no està obert. En cas de possibilitat, és millor comprar arròs integral perquè aporta més vitamines, minerals i fibra, tot i que cal tenir clar que durarà menys que l’altre, uns sis mesos aproximadament.
  • Pasta: Els macarrons, espirals, fideus, el cuscús… es poden cuinar de mil maneres i són bàsics per a una dieta equilibrada i variada. A més, combinen amb gairebé qualsevol cosa, pel que si un dia vas amb pressa pots preparar un plat bo en poc temps.
  • Llegums: És millor tenir sempre llenties, cigrons i mongetes, que duren molt temps en bon estat. Es poden comprar ja cuits, perquè també tenen una llarga vida, tot i que són menys saludables perquè tenen més sal.
  • Oli d’oliva: És imprescindible per a tot, per a cuinar i per a les amanides, ric en greixos insaturats i antioxidants, pel que sempre n’hem de tenir. A més, pot durar més d’un any en perfectes condicions de sabor, olor i color.
  • Conserves de peix: Les llaunes de peix tenen un alt valor nutritiu i àcids grassos omega 3. Són perfectes per a un rebost saludable i tenen una llarguíssima vida: entre dos i cinc anys, fins i tot més si es mantenen en bones condicions.
  • Conserves de verdures: Si estan ben tancades i protegides de la llum duren diversos anys, igual que les llaunes. És bo tenir alguns pots de verdures per a emergències. Per exemple, es poden comprar carxofes, espàrrecs, fesols tendres, pèsols, faves i bolets.
  • Fruita seca: Anacards, nous, ametlles, passes, prunes i figues són molt nutritius i saludables, a més de durar molt temps sense fer-se malbé. També és bona idea comprar fruites deshidratades, però cal triar les que no porten sucre afegit.
  • Espècies i salses: All en pols, curri, pebre roig, comí, alfàbrega i orenga són imprescindibles en el teu rebost. Les espècies tenen una llarguíssima vida i només després de diversos anys comencen a perdre les seves propietats.
  • Brous i sopes: Alguns brous envasats tenen una llarga vida, però cal anar amb compte perquè no tots són saludables.
  • Puré de patata: És molt útil tenir-ne perquè pot servir de guarnició o de primer plat.
  • Esmorzar saludable: Cal comptar amb menjar saludable pels esmorzars, i és important que sigui durador: cafè instantani, bossetes de te, galetes, torradetes, mel… són productes de llarga vida.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Simforosa Figuerola a setembre 27, 2022 | 18:58
    Simforosa Figuerola setembre 27, 2022 | 18:58
    Rebost ? Els habitatges on hi viuen la majoria dels catalans de ciutat no tenen rebost. Per a no tenir, n'hi ha que no tenen ni traster. "L'especulació" dels anys 60, 70, 80... va fer reduir "espais" fins arribar on som ara. Així els "promotors" especuladors podien tenir més beneficis sense despendre diners en espais "no útils"... per a ells, vull dir no útils per a fer diners, sense trasters i rebosts hi cabien més habitatges...
  2. Icona del comentari de: Noemí a setembre 28, 2022 | 13:13
    Noemí setembre 28, 2022 | 13:13
    Que no teniu traductor? Passes, són passes de caminar. Voldríeu dir PANSES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa