El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els psicòlegs expliquen com superar la por al coronavirus i al confinament
  • CA

La nostra societat no està preparada per a situacions com la provocada pel coronavirus. Per la incertesa i la por a ser infectats, però també per les conseqüències de les mesures que cal prendre per frenar l’expansió del virus, com és el confinament, tant dins del territori com, si arriba a passar, al domicili. D’aquí que s’hagin vist episodis autènticament nous com gent arrasant als supermercats, o la compra massiva de mascaretes i gels desinfectants.

“Les situacions de confinament poden produir sensacions que van de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès”, avisa el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, que ha publicat la guia Recomanacions de gestió psicològica durant quarantenes per malalties infeccioses, amb consells per afrontar aquests propers 14 dies des de diversos punts de vista. “Aquesta guia neix amb la missió d’evitar que aquestes emocions es converteixin en un problema viral afegit, i aconseguir que les persones que hagin de guardar quarantena ho visquin amb calma, intel·ligència i bona disposició, el que generarà el màxim de benestar per a elles, els seus i el conjunt de la població”.

 

A continuació, els consells més rellevants que recull aquesta guia feta per experts:

 

Calma, control i informació

Tingues compte amb les xarxes socials. Contrasta la informació que s’hi comparteix i, molt especialment, abans de tornar-la a compartir. Evita la sobreinformació. Connectar-te permanentment o escoltar informatius 24 hores no et farà estar millor informat i, per contra, augmentarà la teva angoixa innecessàriament.

Tant si has donat positiu com si estàs a l’espera de resultats, evita contagiar-te d’actitutds catastrofiestes o culpabilitzadores. Es tracta d’un problema col·lectiu, responsabilitat de tots i totes, al que hem de fer front amb actituds responsables i constructives.

 

Si t’has contagiat, informa’n bé els altres

Si t’has contagiat, explica, de forma clara i com més aviat millor, la teva situació a les persones del teu voltant, com família, amistats i persones amb les que hagis estat en contacte en els darrers dies. Així evitaràs contagis i junts podreu començar a prendre les mesures logístiques necessàries per als propers dies.

Evita parlar permanentment del tema o compartir angoixes amb persones afectades. I procura donar un missatge de cura i mantenir una actitud reconfortant amb els que t’envolten. Evita escampar rumors i informacions falses. Comparteix tan sols les informacions rellevants i procura no fer-ho “en calent”, des de la por o l’angoixa.

Organitza’t

Coronavirus | Flickr

La por al contagi genera angoixa en moltes persones

A casa, arriba a acords explícits amb les teves persones de confiança sobre com serà, durant la quarantena, la vostra logística domèstica: compres, cura dels familiars dependents, espai destinat a les persones que poden tenir el virus… No donis res per suposat. Parla-hi.

A la feina, pacta un període de teletreball i/o delegació en unes altres persones, per tal de garantir-te tant la continuïtat a la feina com que aquesta es durà a terme. Assegura’t de conèixer o pactar els termes econòmics de la nova situació, i estar al dia de les mesures exposades pel Govern i la Generalitat. Viuràs aquest període amb més tranquil·litat. Si has de treballar a casa, estableix un espai i un horari el més semblant possible al que feies abans. Mantenir certes rutines t’ajudarà a mantenir l’ordre mental i la sensació de normalitat.

 

Estigues connectat

No poder veure els teus en persona no significa no poder estar en contacte! Truca’ls, envia’ls missatges, feu videoconferències… Us sentireu menys aïllats i més a prop. Demana a persones que no estiguin en quarantena que et facin arribar notícies del teu entorn més immediat. Inscriu-te a alertes de text o correu electrònic de fonts contrastades per rebre les actualitzacions tan aviat com estiguin disponibles.

 

Cuida’t

Segueix les recomanacions i mesures de prevenció que determinin les autoritats sanitàries. Confia en la ciència i en l’experiència del nostre sistema de salut. No prenguis més precaucions de les necessàries. Això no et farà estar més segur enfront un contagi i, en canvi, alimentarà la teva por i la dels que t’envolten, en especial la dels més petits.

Mantén les teves rutines diàries i fes vida normal en la mesura del possible. La por es controla molt millor a través dels nostres comportaments saludables que a través dels raonaments autoinduïts o de les precaucions innecessàries.

El teletreball també requereix d’una nova organització a casa 

Reconeix els teus sentiments i accepta’ls. Si et cal, comparteix-los amb les persones més properes a tu, escriu un diari o contracta els serveis d’un/a professional.

 

Relaxa’t, distreu-te

Accepta que hi ha una part de la situació que no és a les teves mans i no pots controlar ni preveure. El que sí podràs és prendre decisions a mesura que es presentin els reptes.

Utilitza la tècnica que més t’agradi o et funcioni per relaxar-te: respiracions profundes, yoga, meditació, activitats o moviments que ens facin sentir bé… Intenta fer exercici, sobre tot si el teu confinament és preventiu.

Assabenta’t de la gran oferta d’oci online gratuït de què disposes i gaudeix del teu temps lliure: concerts en streaming, museus virtuals, llibres i revistes, pel·lícules i curtmetratges, teatre i òpera online… Fes servir el sentit de l’humor. L’humor és una emoció que t’ajudarà a reduir l’angoixa i a mantenir la por a ratlla.

 

Treu-ne la part positiva

Per fi tens un moment per parar i reflexionar sobre les teves prioritats i els propers passos que vols donar. És una gran ocasió per compartir cures i tasques domèstiques. Situacions d’excepció com l’actual posen de relleu i donen valor a tasques invisibilitzades i molt sovint realitzades per les dones.

Pots aprofitar els moments de calma per imaginar i crear: jocs pels infants, guions de teatre, poemes, il·lustracions, invents… Projectes que neixen de la teva capacitat creadora i que, per manca de temps, tenies en un calaix.

Llibres infantils sobre Sant Jordi al CCLBlanquerna

Estar confinats pot ser una oportunitat per a llegir amb els nostres fills

Valora l’empatia i solidaritat de molta gent coneguda i desconeguda. Recorda que només es tracta d’una situació temporal, passada la qual tots haurem après moltes coses tant dels altres com de nosaltres mateixos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa