El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Protesta contra els casos d’abusos sexuals denunciats a l’Aula de Teatre de Lleida
  • CA

Unes 200 persones s’han concentrat aquest divendres al vespre a la plaça de la Paeria de Lleida per “trencar el silenci” al voltant dels casos d’abusos sexuals denunciats fa gairebé dos anys a l’Aula del Teatre de la ciutat. Amb el lema ‘La memòria no prescriu’, Dones en escena ha reivindicat la necessitat de “reparació” cap a les víctimes i ha denunciat que les disculpes que va fer públiques el centre fa una setmana són insuficients. “Paraules que sonen buides, buidor”, han afirmat durant l’acte. A més dels escrits que s’han llegit, durant l’acció exalumnes de l’Aula han cremat fotografies dels dos exprofessors que presumptament van cometre els abusos i també s’ha fet un minut de silenci.

“És per trencar silencis, per demostrar que estem aquí per les denunciants i per les que encara no han denunciat”, ha explicat la membre de Dones en escena, Roser Guasch, que ha afegit que Lleida “ha de dir prou” als abusos sexuals. De fet, l’acte s’ha convocat després que hagi sortit a la llum el cas de l’Institut del Teatre amb l’objectiu de “demanar nous suports”, ja que des del col·lectiu consideren que no van estar el suficientment recolzades quan van denunciar els abusos a l’Aula de Teatre, al juny del 2019.

L’acte ha començat amb la lectura d’un escrit que ha elaborat el col·lectiu com a resposta a les disculpes que dissabte passat va fer públiques la direcció de l’Aula de Teatre de Lleida. Al text, Dones en escena critica que les disculpes han arribat amb gairebé dos anys de retard i que “sonen a silenci, buidor”, a més d’indicar que són insuficients. “Idealitzàvem les disculpes i ara el que ens semblava imprescindible per continuar ens sembla una broma”, han afirmat.

També han criticat que les disculpes arriben “sense assumpció de responsabilitats pels fets ocorreguts, sense explicació ni disculpes per a les famílies i afectats i sense acte de reparació”. Per aquest motiu, han defensat que ara necessiten “acció i reparació” i han assegurat que continuaran aixecant la veu contra els abusadors “perquè mai és tard i per la gent que vindrà al darrere”.

Després dels parlaments, un grup d’exalumnes de l’Aula de Teatre han protagonitzat una acció reivindicativa on han llegit i, posteriorment cremat, papers on s’hi descrivien alguns dels abusos que les víctimes del centre han denunciat. Tot seguit dos d’ells també han mostrat als assistents fotografies dels dos exprofessors de l’Aula que suposadament haurien comés aquests abusos. Una de les fotografies però, ha estat sostreta per una dona que els assistents han identificat com la parella d’un dels antics docents.

L’acte ha finalitzat amb un minut de silenci i la interpretació de la cançó ‘la trastienda del laurel’ de l’exalumna del centre Aina Balasch, que va escriure el tema l’any passat després de llegir el testimoni d’algunes de les víctimes de l’Aula.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa