Prohibit ballar a la discoteca, barra lliure al ‘botellón’

El gremi denuncia que en diversos municipis es fa la vista grossa a festes il·legals, que són una “competència deslleial” i caldo de cultiu del coronavirus

Pagar una entrada per escoltar música i fer un beure asseguts en una cadira, amb la mascareta posada després d’haver-se desinfectat les sabates i les mans i haver superat el test de temperatura. I sense poder ballar. En aquestes condicions es troben les discoteques catalanes després que la Generalitat hagi fet marxa enrere a una normativa del 18 de juny que permetia que es reobrissin els locals d’oci nocturn amb un aforament del 50% i amb la pista de ball, amb fortes mesures higièniques. “Catalunya va ser pionera a permetre el ball, quan de moment cap altre país d’Europa ni cap comunitat autònoma no ho han fet. Però la valentia i les ganes de salvar el sector li han durat, literalment, quatre dies. Aquest dimarts, la Generalitat ha tornat a canviar la normativa i ha prohibit ballar. Les discoteques hem fet una gran inversió per adaptar els espais i complir amb totes les mesures, i a més hem aixecat l’ERTO als treballadors per donar servei. I ara ens tornem a trobar desemparats”, denuncia a El Món la Laura Garcia, propietària de la discoteca Moon Sant Cugat.

La sensació en el sector de l’oci nocturn és de “càstig” i “desconcert”. I així ho ha expressat el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, que en conèixer el canvi sobtat de normativa per part de la Generalitat després de quatre dies de reobertura amb pista de ball, ha demanat empara al Parlament. El sector estima que la crisi del coronavirus pot provocar la desaparició del 50% dels locals d’oci nocturn de Barcelona.

[r:1]

“La pista de ball és innegociable. El sector s’ha preparat per poder reobrir amb garanties, amb un protocol aprovat per les autoritats, en el qual es contempla ballar amb mascaretes i beure copes amb palletes, i que els punxadiscos vagin recordant entre cançó i cançó que és obligatori portar mascareta”, explica el secretari general del gremi, Ramon Mas, que lamenta “la falta de valentia política de la Generalitat per ser pionera i permetre el ball”. Aquest missatge s’ha traslladat a la comissió de Cultura de la cambra catalana, on s’ha advertit també que, en cas que es mantingui la prohibició de ballar a les discoteques, “proposarem poder fer festes populars i exigirem que les normes aplicades per als locals nocturns s’apliquin a tot arreu i que no es permetin ‘botellons’ ni festes il·legals.

 

El gremi denuncia que “en diversos municipis de Catalunya” s’estan duent a terme festes il·legals on no es respecten les normes de seguretat sanitària, en platges, carrers, descampats i polígons industrials. “Festes amb 200 o 300 cotxes, amb un munt de joves sense mascaretes, bebent i ballant, sense que ningú no els digui res, i nosaltres hem de complir una normativa tan estricta que senzillament ens portarà a la ruïna. Si tinc un aforament màxim del 50%, però he de posar taules, es queda en un 20%, fa 100 dies que estem tancats i acabàvem d’aixecar l’ERTO als treballadors. Quin sentit té?”, es pregunta la propietària de la discoteca Moon Sant Cugat. 

El ‘botellón’, afegeix, “vampiritza” encara més els possibles clients: “A mi m’han trucat joves de Sant Cugat preguntant-me si els cobraria entrada, i és clar, aleshores et diuen, doncs res, ens quedem al ‘botellón’ que és més barat. Competència deslleial”. Però diversos propietaris de discoteques han avisat la policia sobre aquestes festes, que en el cas de Sant Cugat “són massives”, afegeix la Laura Garcia. “No sabem si hi van o no, però continuen fent-se cada nit. Estem desemparats, i ja no és només que nosaltres hem de complir una normativa estricta i invertir molts diners i les festes il·legals no, sinó que és un autèntic caldo de cultiu del coronavirus”. I per demostrar-ho, diversos membres del gremi van anar durant la revetlla de Sant Joan a una d’aquestes festes -vegeu vídeo-, i van trucar la policia de Sant Cugat, que els va respondre que estaven desbordats per la nit de Sant Joan i que no hi podien anar. “Fa 45 dies que estem trucant a la policia d’aquestes festes, i ni cas”, rebla la Laura, que insisteix que el ‘botellón’ és un problema que ve de molt lluny en aquesta ciutat vallesana, i que es produeix, com confirma el secretari general del gremi, “en moltes altres poblacions catalanes”. “Estem abocats a un tancament massiu. Facturem el 30% i tenim una despesa molt elevada per mantenir totes les mesures de seguretat. Sense valentia política el sector s’enfonsa“, conclou Ramon Mas.

El 50% dels locals d'oci nocturn, en perill segons el gremi

El 50% dels locals d’oci nocturn, en perill segons el gremi

Les festes il·legals i els ‘botellons’ no són un fenomen nou arran del tancament dels locals per la pandèmia, sinó una pràctica consolidada des de fa anys. Però en aquest moment esdevé un doble problema, de competència per a unes discoteques que han d’operar amb unes restriccions molt grans, i de salut pública, perquè esdevenen un focus de possible contagi del coronavirus molt evident. De fet, ja s’ha detectat un increment dels contagis entre adolescents i joves pel relaxament després del desconfinament, i les autoritats sanitàries treballen amb l’escenari d’un rebrot a finals de juliol provinent d’aquest col·lectiu. 

Nou comentari