Les persones que han donat positiu amb un test d’antígens fet a casa estan obligats a vacunar-se amb la dosi de reforç si volen viatjar per la Unió Europea, ja que Brussel·les només accepta una PCR com a prova que s’ha passat la Covid-19 per expedir el certificat de recuperació que permet moure’s per territori europeu. Moltes persones es troben ara que no poden demostrar que han superat la malaltia i dubten sobre la utilitat de vacunar-se amb la tercera dosi quan les autoritats sanitàries fa temps que diuen que passar la Covid reforça la protecció contra el virus, especialment si ja es tenen les dues primeres dosis.

La Josefina ha passat la Covid-19 durant les festes de Nadal. Igual que milers de catalans, quan va tenir els primers símptomes va decidir fer-se un test d’antígens “per no saturar l’atenció primària”, segons explica. Quan va donar positiu al tercer intent, va trucar al CAP per saber si havia de fer-se una PCR o necessitava alguna prova més, i li van dir que es quedés a casa, que tot estava bé. El problema és que ara la Josefina no té manera de demostrar que ha passat la Covid-19 i no li donen el certificat de recuperació, necessari per poder viatjar per la Unió Europea sense restriccions.

O vacunar-se o res

Fonts del departament de Salut han confirmat a El Món que no es fan proves PCR per confirmar casos lleus diagnosticats amb test d’antígens i que l’única solució és vacunar-se, malgrat que la recomanació oficial és que passin almenys cinc mesos entre la infecció i la dosi de reforç perquè no val la pena sobrecarregar el sistema immunitari. Les mateixes fonts asseguren que els protocols permeten vacunar-se “excepcionalment” quatre setmanes després d’haver superat la Covid, però no concreten en quins casos és recomanable ni quins criteris se segueixen o si simplement depèn de la voluntat de la persona afectada.

La Josefina, com altres persones contactades per aquest diari, se senten una mica “enganyades” perquè van decidir autodiagnosticar-se a casa després de la crida que va fer Salut per no col·lapsar el sistema sanitari durant la sisena onada i ara es troben que ningú els dona una solució més enllà de tornar-se a vacunar. “Si ho arribo a saber vaig directament al CAP i que em facin una PCR”, lamenta una altra persona afectada.

“Encara arrossego efectes secundaris de la segona dosi, que me la vaig posar fa 8 mesos, i després de passar la Covid l’únic que puc fer per viatjar és tornar-me a vacunar? No té sentit”, lamenta la Josefina. Una situació similar a la que viu la Marta. Tenia uns bitllets per anar a Roma, però els ha hagut de cancel·lar perquè també ha passat la Covid-19 Nadal i no pot obtenir el certificat de recuperació perquè es va fer un test d’antígens, mentre que el certificat Covid per la segona dosi de la vacuna li ha caducat. “Si no em poso la dosi de reforç, no tinc certificat i no veig clar haver-me de vacunar un mes després”.

Pilotes fora

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, va reconèixer fa uns dies que el departament no pot “assumir” els milers de PCR que hauria de fer perquè les persones que han donat positiu amb un test d’antígens fet a casa puguin acreditar que han passat la malaltia. Després que el Govern hagi retirat l’obligació de demanar el certificat per entrar als restaurants, la situació és menys problemàtica. Així i tot, els afectats demanen una solució administrativa que no passi per la vacuna.

La Generalitat defensa que no té competències per canviar la política de la Unió Europea i ha reclamat als estats, en aquest cas a l’espanyol, que pressionin Brussel·les per aconseguir els canvis necessaris, tot i que no sembla que es pugui resoldre. De fet, la Comissió Europea ha anunciat que té previst ampliar l’ús del certificat Covid per viatjar fins al 2023 i estudia acceptar els tests d’antígens fets en un laboratori com a prova vàlida per obtenir el certificat de recuperació, però en cap cas es planteja obrir-lo a tests fets a casa. “Encara que ho canviessin ara, tampoc em serviria de res perquè ja no donaria positiu en una PCR. Ha sigut un nyap”, lamenta la Josefina.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Joan a febrer 05, 2022 | 13:47
  Joan febrer 05, 2022 | 13:47
  Només te un nom: n a z i s
  • Icona del comentari de: Resposta a en Joan a febrer 07, 2022 | 15:47
   Resposta a en Joan febrer 07, 2022 | 15:47
   Si sabessis que és el nazisme, segurament no escriuries un comentari lamentable de caire tant populista i poca-solta. Fins i tot el vostre capteniment està estudiat, se'n diu argumentum ad hitlerum i ha estat força usat pel xovinisme ultra espanyol contra els catalans. Amb aquest "argument" fal·laç feu un ús retòric de la càrrega emocional que comporta i porta associada la comparació amb Hitler o el nazisme, car en la majoria de cultures tot allò associat a Hitler i al nazisme és directament condemnable. L'argument el feu servir per a desviar l'atenció en les vostres discussions de sopar de duro.
 2. Icona del comentari de: ineptitud autonòmica a febrer 05, 2022 | 14:01
  ineptitud autonòmica febrer 05, 2022 | 14:01
  De prohibir i ensorrar negocis en saben molt aquests argimons de la salud i de fer el pena autonòmic i culpar als altres de la seva desídia, també.
  • Icona del comentari de: Al inepte rebotat a febrer 07, 2022 | 16:01
   Al inepte rebotat febrer 07, 2022 | 16:01
   Sembla mentida que hi hagi persones capaces d'escriure tants de disbarats repetitius sense solta ni volta.
 3. Icona del comentari de: Totalitarisme estult a febrer 05, 2022 | 19:10
  Totalitarisme estult febrer 05, 2022 | 19:10
  Vacunar-se és la solució a tot segons aquesta colla de cínics. La tercera dosi t'arregla el negoci, et paga la hipoteca, et permet viatjar, et dona permís per anar a dinar, et treu de l'atur i, sobretot, et legitima per contagiar certificat en mà.
  • Icona del comentari de: A l'estult a febrer 07, 2022 | 15:52
   A l'estult febrer 07, 2022 | 15:52
   D'on sortiu tota aquesta colla d'il·luminats tocats de l'ala ? Denotes que no saps que vol dir totalitarisme, ni l'has viscut i que t'has empassat com si res la fal·làcia de la transició del totalitarisme a la democràcia engegada l'any 1977 que a hores d'ara no ha finit i que els espanyols en fan el seu règim. El neci sembles tu, el totalitarisme per naturalesa ja és estult.
 4. Icona del comentari de: Albert a febrer 07, 2022 | 15:59
  Albert febrer 07, 2022 | 15:59
  És curiós com tot el personal fanàtico-populista que es queixa de qualsevol mesura per a intentar evitar i / o fer minvar la covid-19, no diu ni piu quan aquestes mesures son per a viatjar en avió d'un lloc a un altre en vols domèstics dins de la Unió Europea, aleshores tots resten muts i a la seva gàbia.
 5. Icona del comentari de: Jordi a febrer 08, 2022 | 17:29
  Jordi febrer 08, 2022 | 17:29
  El protocol de Salut no preveia PCRs a pacients simptomàtics de menys de 5dies d'evolució, a la sra Josefina i a la resta de pacients se'ls hagués fet un test d'antígens al CAP o sigui que estariem igual...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa